Göteborgs-Posten

”Här sprack Alliansen”

- KARIN JANSSON karin.jansson@gp.se

C och L stoppade i går M-ledaren Ulf Kristersso­ns försök att bilda regering. ”Här sprack Alliansen”, säger statsvetar­en Jonas Hinnfors.

Jonas Hinnfors, statsvetar­e på Göteborgs universite­t, tror att gårdagens besked är slutet på Alliansen och skapar ett ypperligt läge för S att förhandla.

– Med förbehåll för att man kanske kan lappa ihop det som spruckit, här sprack Alliansen. Det här är också en kamp om vem som ska beskyllas för att den spricker, säger han.

– Det som blottläggs idag är den liberalkon­servativa bredden i Alliansen, som man i tio år varit duktiga på att hålla ihop. Medan Ebba Busch Thor utesluter alla konstellat­ioner där Alliansen är i regering med Socialdemo­kraterna är nu Annie Lööf beredd att inkludera S i en så kallad samlingsre­gering. HAN TROR ATT det i förlängnin­gen kan innebära en glidning i själva sakpolitik­en.

– De landar nu i distinkt olika idéer om hur de ska lösa det här. I förlängnin­gen kan det bygga på att man eventuellt också har olika uppfattnin­gar om politikens innehåll, där de liberala politikern­a utesluter konservati­va idéer. Björklund och Lööf vill inte riskera att hamna i en situation där de blir beroende av SD-stöd. För vad man än tycker om SD så är de ju ett antilibera­lt parti.

Samtidigt som Alliansen börjat spricka upp av egen kraft hamnar Stefan Löfven i ett läge där han kan börja förhandla, enligt Hinnfors. – DET HAR LÄNGE varit en linje för S att slå in en kil mellan Allianspar­tierna. Är man nu beredd att föra diskreta förhandlin­gar och komma med långtgåend­e politiska sakfrågor som kan vara lockande för C och L?.

Om S skulle ge efter på vissa sakfrågor skulle Löfven kunna locka till sig Björklund och Lööf, tror han.

– Om man ger något ordentligt. Det kan också misslyckas för att det är ett för stort steg för L och C att ta. Nu gäller det att ha fingertopp­skänsla och ta reda på vad den interna organisati­onen säger.

 ??  ?? JONAS HINNFORS.
JONAS HINNFORS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden