Göteborgs-Posten

Rosengrens­ka fyller 20 år

-

Sedan 1998 har Rosengrens­ka stiftelsen erbjudit vård till papperslös­a i Göteborg. I går firades jubileet på Frölunda kulturhus.

I 20 år har Rosengrens­ka stiftelsen erbjudit papperslös­a vård i Göteborg. Deras kamp för allas rätt till vård uppmärksam­mades i går på Frölunda kulturhus. Det blev en heldag med tal och musik.

Bland de många talarna märktes KG Hammar, före detta ärkebiskop i Svenska kyrkan, Bengt Westerberg, före detta ordförande i Svenska Röda Korset, barnläkare­n och författare­n Lars H Gustafsson och Thomas Hammarberg, tidigare Europaråde­ts kommission­är för mänskliga rättighete­r. PÅ SCEN FANNS också trion som grundade Rosengrens­ka 1998: Henry Ascher, barnläkare och professor, sjuksköter­skan Anne Sjögren och läraren Unni Brandeby, Rosengrens­kas första ordförande.

Unni Brandebys engagemang för att hjälpa flyktingar hade startat många år tidigare. Som lärare i svenska vid vuxenutbil­dningen mötte hon många flyktingar och var bland annat fadder för två unga män från Libanon.

–1990 hade klimatet hårdnat och det var en hel serie attentat mot olika flyktingfö­rläggninga­r i landet. Då kände jag och min dåvarande man, Lasse, att det var nog och vi var överens om att vi skulle använda hans kändisskap till något positivt, berättar hon.

De drog igång det som blev Folkfest mot rasism, det blev galor på tio orter runt om i Sverige den sommaren. Flyktingar bjöds in som gäster och alla artister ställde upp gratis. Det blev en succé. Tillsamman­s med de lokala arrangörer­na runt om i landet bestämde sig Brandebys för att fortsätta, år två blev det galor på drygt 20 platser, bland annat i Sjöbo. Fem somrar i rad arrangerad­es galorna mot rasism.

– Det antirasist­iska arbetet gav mig ett brett nätverk och det var nog det som gjorde att jag blev ombedd att dra igång verksamhet­en i Göteborg. Anita Dorazio, SFIlärare som var med att starta en vårdmottag­ning för papperslös­a och gömda flyktingar i Stockholm, ringde och ville att jag skulle vara med. DRYGT 30 PERSONER kom när Unni Brandeby, Henry Ascher och Anne Sjögren gemensamt kallade till det första mötet i juni 1998.

– Alla som kom var intressera­de och engagerade. Vi tre och några fler fick i uppdrag att hitta former hur vi skulle arbeta och vilka regler som skulle gälla. Tre mål sattes upp för verksamhet­en och de finns fortfarand­e kvar: avskaffa oss själva, sprida kunskap och erbjuda vård.

– Målet att lägga ner verksamhet­en tror jag personlige­n

”Målet att lägga ner verksamhet­en tror jag personlige­n är långt borta, tyvärr” UNNI BRANDEBY

är långt borta, tyvärr, säger Unni Brandeby.

Att behovet var stort visste man redan från start. Det skulle inte finnas någon fast mottagning, en jourtelefo­n var under många år navet i verksamhet­en. I dag sprids informatio­nen på nätet och via hemsidan och via det muntliga nätverk som finns bland flyktingar och gömda.

Namnet kom till av en slump.

– Vi hade ingen bra namnidé. Men vi visste att vi måste förvara alla journaler och andra papper på ett säkert sätt och i den villa jag precis flyttat in i fanns ett stort kassaskåp i källaren, tillverkat av Rosengrens. Vi tyckte det lät lite sjukhusmäs­sigt, liknande andra sjukhus i Göteborg som Carlanders­ka, Sahlgrensk­a och Renströmsk­a, berättar Unni Brandeby. TILLGÅNGEN TILL VÅRD är betydligt bättre för papperslös­a i dag jämfört med hur det var för 20 år sedan. Lagen som ger den rätten kom 2013.

– Men okunskapen är väldigt stor och papperslös­a nekas fortfarand­e vård. Vi på Rosengrens­ka ger mindre direkt vård numera, i dag bedömer vi, hänvisar vidare och försöker se till att lagen följs. säger Lina Lönnberg, ordförande i Rosengrens­ka sedan 2016.

 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? NYCKELROLL. Unni Brandeby, en av grundarna till Rosengrens­ka, här med kassaskåpe­t i källaren som fick ge namn åt stiftelsen.
Bild: THOMAS JOHANSSON NYCKELROLL. Unni Brandeby, en av grundarna till Rosengrens­ka, här med kassaskåpe­t i källaren som fick ge namn åt stiftelsen.
 ??  ?? Fotnot: I samband med Rosengrens­kas dag släpptes boken Hemliga kliniken, skriven av Anne Johansson, som berättar Rosengrens­kas 20-åriga historia.
Fotnot: I samband med Rosengrens­kas dag släpptes boken Hemliga kliniken, skriven av Anne Johansson, som berättar Rosengrens­kas 20-åriga historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden