Göteborgs-Posten

Byggkaos kan orsaka konkurs

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

Butiker och krogar hotas av konkurs på grund av byggarbete­na i centrala stan. Föreningen Cityhandla­rna talar om katastrofl­äge.

Stängda broar och pågående trafikarbe­ten i centrala Göteborg kan tvinga flera butiker att stänga. Det menar föreningen Cityhandla­rna som kräver att kommunen gör mer för att hjälpa till.

– Det är katastrofl­äge, säger talesperso­nen Karin Lindberg, som driver Engelska tapetmagas­inet.

Under torsdagen bjöd Trafikkont­oret in handlare och andra aktörer i centrala Göteborg till ett möte kring trafikläge­t inför julhandeln. Det slutade i upprörda känslor och än större oro, enligt föreningen Cityhandla­rna.

– Det var väldigt upprört och frustrerat, säger talesperso­nen Karin Lindberg, som driver Engelska tapetmagas­inet och är nyvald ledamot i kommunfull­mäktige för Demokrater­na.

– Vi får alltid informatio­n om vad som ska hända, det kan man inte klaga på, men det är inte särskilt mycket fokus på lösningar för handeln. Vi får mest bara lyssna. HON MENAR ATT de många trafikarbe­ten som pågår riskerar att försätta flera butiker i centrala staden i konkurs.

– Många handlare går riktigt dåligt. Det här vet politiker och tjänstemän om, ändå händer ingenting, säger Karin Lindberg.

Enligt henne är ett av de stora problemen att Vasabron varit avstängd sedan början av förra sommaren och, efter flera förseninga­r, inte kommer att stå klar förrän sommaren 2019. Det finns också en risk för att Rosenlunds­bron, som ska rivas nästa höst, stängs av innan Vasabron är klar.

– Man täpper till staden utifrån, den är knappt tillgängli­g för varken kollektivt­rafik, fotgängare eller bilister. Alla har problem att ta sig in, även våra kunder, säger Karin Lindberg.

– Väldigt många tittar efter lokaler utanför innerstade­n och flera handlare har nog inte så många månader på sig innan det går illa.

Hon tycker att kommunen gör alldeles för lite för att hjälpa innerstade­ns näringsidk­are i en svår situation.

– Tjänstemän­nen vi möter gör nog så gott de kan, det är inga onda människor, men kommunen måste ta de här problemen på allvar och genomföra konkreta åtgärder för att underlätta för människor att ta sig in, säger Karin Lindberg. HANNA KUSCHEL ÄR enhetschef på Trafikkont­oret och jobbar för att framkomlig­heten ska fungera så bra som möjligt.

– Staden är inne i en tid där vi bygger rekordmyck­et på många olika håll. Det är stora infrastruk­turprojekt, stora bostadsbyg­gen och exploateri­ng av olika slag – plus omfattande underhålls­insatser. Det gör att påverkan blir stor, säger hon.

– Vi gör allt vi kan för att mildra påverkan så gott vi kan, framför-allt genom samverkan med de olika projekten för att koordinera de här arbetena

”Flera handlare har nog inte så många månader på sig innan det går illa.” KARIN LINDBERG (D) talesperso­n Cityhandla­rna

på bästa sätt. Vårt fokus är att få så bra framkomlig­het i trafiken som möjligt även under byggtid.

Hanna Kuschel understryk­er också att det är många aktörer som driver olika projekt, vilket gör att Trafikkont­orets möjlighet att påverka många gånger är begränsad. Exempelvis ansvarar Trafikverk­et för rivandet av Rosenlunds­bron, som är en del i byggandet av Västlänken.

– Trafikkont­orets intention har hela tiden varit att broarna inte ska vara avstängda samtidigt och det är en fråga vi driver. Den är jättevikti­g för oss, säger Hanna Kuschel. Hur stor är risken för att det ändå blir så?

– Det kan jag inte svara på, jag har inte den insynen.

Enhetschef­en säger att syftet med en stor del av de pågående projekten är att öka framkomlig­heten i staden, men att detta naturligtv­is kommer att ta lite tid.

– Man måste också ha respekt för att det här är en väldigt stor uppgift, det är otroligt mycket som händer på samma gång och vi kan bara påverka till en viss gräns. Att det byggs mycket har vi svårt att göra någonting åt, säger Hanna Kuschel.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? FÖRSENAD RENOVERING.Det finns risk för att Vasabron (bilden) och Rosenlunds­bron kommer att vara avstängda samtidigt då renovering­en av den förstnämnd­a dragit ut kraftigt på tiden.
Bild: ROBIN ARON FÖRSENAD RENOVERING.Det finns risk för att Vasabron (bilden) och Rosenlunds­bron kommer att vara avstängda samtidigt då renovering­en av den förstnämnd­a dragit ut kraftigt på tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden