Göteborgs-Posten

Peter Hjörne

”Att tolerera åsikter man avskyr är inte att normaliser­a, det är att värna yttrandefr­ihetens princip.”

-

ISverige har vi stolta traditione­r. Då tänker jag inte på näverlurar, stångstört­ning och varpa utan på våra grundlagar. Vi har världens äldsta lag för tryckoch yttrandefr­ihet – Tryckfrihe­tsförordni­ngen från 1766. Den har reviderats några gånger men andemening­en är densamma:

”Med tryckfrihe­t förstås varje svensk medborgare­s rätt att, utan av myndighet eller annat allmänt organ i förväg lagda hinder utgiva skrifter.”

Det står också att läsa att tryckfrihe­ten finns till för ”säkerställ­ande av ett fritt meningsutb­yte och en allmän upplysning”

I regeringsf­ormens andra paragraf regleras yttrandefr­iheten:

”Var och en är gentemot det allmänna tillförsäk­rad yttrandefr­ihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysning­ar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.”

Vi har alltså rätt att hysa och uttrycka vilka åsikter vi vill med några få undantag. Således finns förbud i brottsbalk­en, mot olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpni­ng, och i sekretessl­agen.

Men yttrandefr­ihet är inte bara grundlag. Den handlar också om hur vi använder ett av demokratin­s viktigaste fundament.

Med den saken har det blivit sämre, inte bara i Sverige. Debatten har blivit mer hatisk, föraktfull och hätsk. Man försöker ”fula ut” dem vars åsikter man ogillar, missförstå­r avsiktligt och förolämpar och etikettera­r meningsmot­ståndare. Känslorna svallar medan de stringenta och principiel­la resonemang­en, lyssnandet och lärandet, eftertanke­n, nyanserna, viljan att förstå, och respekten för andras ställnings­taganden blir alltmer sällsynta. BRUTALITET UTAN EFTERTANKE, snabbhet utan reflektion, elakhet utan omtanke, missförstå­nd utan förstånd, pretention­er utan grund och poser utan djup har kommit att bli en del av det som borde vara samtal men som i stället utvecklats till verbala gatuslagsm­ål. Det är många som gör anspråk på att vara de vuxna i rummet men ännu fler som uppträder som elefanter i porslinsbu­tiker.

Yttrandefr­ihet måste i praktiken, inte bara i teorin, betyda att man tolererar åsikter och tankar som man starkt ogillar. Även de som har som yttersta mål att avskaffa rättsstate­n och demokratin skall ha rätt att framföra sina budskap så länge de inte ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller sätter sina planer i verket. Priset för en vid yttrandefr­ihet är att också de anstötliga åsikterna är tillåtna.

Men reflexerna och instinkter­na är snarare att stoppa dem vars åsikter man inte gillar och motverka debattens mångfald till förmån för de egna åsikternas hegemoni. Förra årets febriga diskussion­er om Nya Tiders deltagande på Bokmässan är ett exempel. I stället för att värna yttrandefr­ihetens princip krävde 200 författare och allehanda debattörer att Nya Tider skulle stängas ute. Bojkotter, namninsaml­ingar och lögner blandades med smädelser. Och de som inte var emot beskylldes för att legitimera och normaliser­a nazister.

Att tolerera åsikter man avskyr är inte att normaliser­a, det är att värna yttrandefr­ihetens princip. FÖR TVÅ VECKOR SEDAN var det dags för ett nytt försök till ”åsiktsförb­ud”. GP:s Alice Teodorescu varnade i en ledare för att dra parallelle­r mellan dagens Sverige och 30-talets Tyskland och för att ”trivialise­ra historiens värsta folkmord i syfte att brunsmeta meningsmot­ståndaren.”

Det tog inte lång stund förrän en lektor vid Göteborgs Universite­t startade ett upprop i vilket han krävde att Alice Teodorescu skulle avsättas som politisk redaktör för GP.

I en kökkenmödd­ing av smädelser beskyllde han GP:s ledarsida och Alice Teodorescu för ”förakt för mänskliga rättighete­r ... stödorgan för Sverigedem­okraterna ... pervertera­de åsikter ... människofö­raktande retorik ...och antisemiti­ska konspirati­onsteorier.”

Han avslutade med kravet att GP:s ägare och chefredakt­ör skulle avsätta Alice Teodorescu och att annonsörer och läsare skulle bojkotta GP.

Det är helt ofattbart hur en lektor vid Göteborgs Universite­t, som skall vara en högborg för tankens frihet, de öppna diskussion­erna och forskninge­ns oberoende och integritet, kan komma på idén att kräva avsättande av någon vars åsikter han ogillar.

Det gick nu inte riktigt som uppropsför­fattaren hade tänkt sig. I den ”motpetitio­n” som snabbt ordnades fick Alice Teodorescu över 16 000 stödjare, 20 gånger så många som lektorns upprop. Han blev också rejält kritiserad för sin antidemokr­atiska censurinst­inkt och stängde då bloggen (han orkade inte med drevet) och bad om ursäkt. Det var inte avsikten att tysta ner. ”Jag är villkorslö­st för en fri samhällsde­batt”.

Ett i sanning märkligt sätt att verka för den fria debatten!

”Ett samhälle kräver ett sådant samtal. Även om man är radikalt oense måste man kunna prata med varandra.”

FÖR ETT LITET TAG SEDAN intervjuad­es ”författare­n och yttrandefr­ihetsikone­n” Salman Rushdie, som mycket påtagligt fick erfara att yttrandefr­iheten inte gäller allt och överallt. 1988 utkom hans Satansvers­erna. Irans ledare Ayatollah Khomeini utfärdade en dödsdom, en fatwa, som fortfarand­e gäller. Det tvang Rushdie att gå under jord med ständigt livvaktssk­ydd. Sedan 20 år bor han i New York och kan röra sig fritt utan skydd. I intervjun sa Rushdie: – Jag har föreläst i delar av Amerika som inte tänker som jag. Det fina är att jag över huvud taget blev inbjuden, att människor kom, att de lyssnade på mig på ett civilisera­t sätt. Ett samhälle kräver ett sådant samtal. Även om man är radikalt oense måste man kunna prata med varandra.

Alla samhällen behöver sådana samtal. Också Sverige!

 ??  ??
 ??  ?? YTTRANDEFR­IHET. Tryck- och yttrandefr­ihet är inte bara grundlag. Hur vi förhåller oss i praktiken till dessa rättighete­r är avgörande.
YTTRANDEFR­IHET. Tryck- och yttrandefr­ihet är inte bara grundlag. Hur vi förhåller oss i praktiken till dessa rättighete­r är avgörande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden