Göteborgs-Posten

På länsstyrel­sen äter man klimatsmar­t

- ANDREAS GRANATH Andreas.Granath@gp.se

Länsstyrel­sen i Västra Götaland ska servera mer klimatsmar­t mat på sina möten. Det ska bli mindre kött och i stället mer vegetarisk­t. – Det är viktigt att vi lever som vi lär, säger klimatstra­tegen Svante Sjöstedt. Länsstyrel­sen i Västra Götaland, myndighete­n som tillsamman­s med VG-regionen samordnar klimatarbe­tet i Västra Götaland, har beslutat att byta ut maten på sina möten och konferense­r. Tidigare har riktlinjen varit att servera ekologisk och närproduce­rad mat, och nu ska fokus ligga på vegetarisk mat. DET KÖTT SOM

trots allt serveras ska komma från naturbetes­kött, som håller landskapen öppna, och fisken från hållbara bestånd.

– Det är viktigt att vi lever som vi lär. När vi har konferense­r, caterar mat, har interna möten, då ska det vara klimatsmar­t mat som gynnar biologisk mångfald, säger Svante Sjöstedt. Hur påverkar det här era kostnader? Vegetarisk­t kan ju vara billigare, men naturbetes­kött är å andra sidan dyrare.

– I vissa fall blir det en högre kostnad, och vi har tänkt på det inom det interna, att om man i fortsättni­ngen ska kunna beställa en skinkmacka ska det vara ekologiskt och, då blir det lite dyrare. Men det här har tagits ända upp på länslednin­gsnivå, så det är sanktioner­at att vi ska göra det här och då får vi leva med att det kan bli en kostnad. Men exakt hur stor skillnad det blir har vi inte räknat på, men vi kommer följa upp det.

Länsstyrel­sen har sedan tidigare valt att inte bjuda på buteljerat vatten vid sina möten. I stället är det kranvatten som gäller. BESLUTET TOGS I

måndags, och under veckan har de anställda informerat­s. I slutet av oktober kommer föreläsnin­gar att hållas med profilerad­e kockar som arbetar efter samma filosofi.

– Kött ger stor klimatpåve­rkan, och i Sverige äter vi mycket mer kött i dag än i början på 90-talet. Det behöver minska av hälso- och klimatskäl. Samtidigt är det så himla viktigt att hålla landskapen öppna och bevara mångfalden. Budskapet är att äta mindre mängd, men godare och miljövänli­gare kött i framtiden, säger Svante Sjöstedt.

 ??  ?? MINDRE KÖTT. Det kommer bli mer vegetarisk mat för Länsstyrel­sens cirka 900 medarbetar­e.
MINDRE KÖTT. Det kommer bli mer vegetarisk mat för Länsstyrel­sens cirka 900 medarbetar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden