Göteborgs-Posten

Var femte svensk är ansiktsbli­nd

-

Christian Nilsson, 32 år, producent, Majorna

– Som regel känner jag igen de flesta jag träffar på stan utan problem. – Jag klarar också att hålla karaktärer­na i en film åtskilda.

Ingegerd Folin, 69 år, pensionera­d socialsekr­eterare, Västra Frölunda

– Jag är bra på att känna igen ansikten, men det är inte alltid jag kan placera folk. Jag vet att jag har träffat en person tidigare, men kan inte komma ihåg var. Dessutom är jag hopplös på namn. – Jag har nog koll på karaktärer­na i en film, men ibland somnar jag och vaknar i en annan film än den jag började titta på. Då är det svårt.

Hechiar Haj, 52 år, falafelgub­be, Angered

– Ganska bra. De flesta glömmer jag inte. Åtminstone inte de jag ser varje dag. Men det är klart att vissa människor är lättare att komma ihåg till utseendet än andra. Många känner igen mig, det är ju falafelgub­ben säger de. – Jag är också väldigt bra på att hålla isär skådespela­rna i en film, för det mesta har jag räknat ut vad som ska hända i förväg också.

Ebba Konge, 21 år, studerande, Västra Frölunda

– Ofta känner jag igen någon jag har träffat. Det räcker att vi har setts en gång. Jag brukar också komma ihåg vad personen heter och var jag har träffat henne eller honom. Jag har däremot en kompis som nästan alltid frågar i efterhand, vem var det där? Trots att hon också har träffat personen ifråga förut. – Jag är sämre på att hålla ordning på skådespela­rna om jag tittar på en film, men det är nog för att jag håller på med annat samtidigt.

 ?? Bilder: LISA THANNER ??
Bilder: LISA THANNER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden