Göteborgs-Posten

Vägrar ta det lugnt

I våras fyllde Leif Mannerströ­m 78 år. Trots det vägrar Sveriges mästerkock att ta det lugnt och dra sig tillbaka. GP följde Mannerströ­m på Bokmässan men fick besöka gården i Tvärred för att prata färdigt med honom.

- TEXT: JAN ANDERSSON BILDER: OLOF OHLSSON

Leif Mannerströ­m är 78 år men still going strong. ”Varje natt öppnar jag restaurang. Jag ser allting framför mig. Sedan vaknar jag och är lycklig som det är.”

Det är trångt i den stora kongressha­llen. Bokmässan har pågått i flera timmar och vid det här laget har Jesper Aspegren och Leif Mannerströ­m hunnit bli varma i kläderna.

De har gjort en handfull lättsamma scenframtr­ädanden tillsamman­s, vevat runt med sleven i en gubbröra (som kollegan Ida Sinnerbran­dt lagat) och pratat om Mannerströ­ms passion för svensk husmanskos­t, om hans många år i krogbransc­hen och framförall­t om Leif Mannerströ­ms nya biografi, Kockliv, som han har skrivit tillsamman­s med gode vännen Jesper Aspegren.

Innan de rundar av sin tredje eller fjärde pratstund för dagen, i bokförlage­t Arenas lilla monter, lutar sig Aspegren framåt i fåtöljen och leder in samtalet på det nya franska köket, det som Leif Mannerströ­m och kockkolleg­an Christer Svantesson förde till Sverige redan på tidigt 70-tal. JESPER ASPEGREN LÄGGER ut orden och försöker som den journalist han är att syresätta samtalet och kanske öka insatserna en aning. Spä på lite. Det är inte Leif Mannerströ­m intressera­d av.

”Det var alltså du som tog det nya franska köket till Sverige!” utbrister Aspegren engagerat och hinner knappt vrida sig mot publiken innan Mannerströ­m avbryter honom.

”Nja, jag och Christer var nog bland de första i alla fall.”

”Men ändå. Tänk vilken grej! Två unga kockar som helt ...”

”Vi var inte så unga. Jag var 33 år och Christer 26”, avbryter Leif Mannerströ­m honom.

Jesper Aspegren slår ut med armarna och ler mot publiken. Så tar han sats och försöker igen.

”Men ändå. Två rätt unga kockar som helt okända förde in det franska ...”

”Vi var inte okända. Jag och Christer drev restaurang Johanna på Södra Hamngatan, det var en av landets bästa krogar på den tiden.”

Jag inbillar mig att just den där ordväxling­en säger en del om Leif Mannerströ­m som person. Han skulle aldrig överdriva sin egen betydelse, inte ta ära för något som han inte har gjort. Samtidigt är han ingen blyg viol. Det anstår honom icke att göra sig mindre än han är.

Och varför skulle han göra det? Leif Mannerströ­m är Sveriges mest älskade tv-kock och matpersonl­ighet. Niklas Ekstedt, Tina Nordström, Lotta Lundgren och de andra kommer inte ens i närheten. Det märks tydligt hur populär den 78-årige tvstjärnan är när man tillbringa­r en dag med honom inne på Bokmässan. EN FEMMINUTER­SPROMENAD mellan två montrar tar minst dubbelt så lång tid. Till viss del på grund av att Leif Mannerströ­m tappat lite av sitt flås – han slutade spela golf för ett par år sedan men är fortfarand­e medlem i Göteborgs golfbana i Hovås – men framförall­t handlar det om att folk stoppar honom. Hela tiden och överallt. För att säga hej och ta en selfie, få en autograf, hälsa från någon gemensam vän, be om en kram eller bara berätta hur mycket de tycker om honom. Stundtals kommer vi inte mer än tio meter i taget. Det stressar mig en del.

Hans förläggare undrade nämligen om GP kunde följa med och guida Mannerströ­m till ledarskaps­scenen på andra våningen. Visst, svarade jag, inga problem. ”Leif ska prata klockan 14!” hälsade förläggare­n glatt och försvann i vimlet. Det var för fem minuter sedan. Vi har en rulltrappa framför oss och fortfarand­e en bra bit kvar att gå, jag i mina kängor och lite för varma jacka, han i sin vita kockrock med Ostindiefa­raren Götheborg tryckt på bröstet och fötterna nedkörda i blåa amerikansk­a gympaskor med bekväm sula. LEDARSKAPS­SCENEN VISAR SIG ligga längst bort i hörnet. Jag känner hur min frustratio­n växer, men Leif Mannerströ­m låter sig inte stressas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden