Göteborgs-Posten

Tång kan vara framtidens mirakelväx­t

Intresset för tång växer snabbt – både som framtida livsmedel, framställn­ing av plast och som biobränsle. Samtidigt undersöker forskare om tång också är en nyckel till ett längre och friskare liv.

- Maria Backman sondag@gp.se

Tång är samlingsna­mn för stora vattenleva­nde alger (makroalger). De har länge använts som mat, främst i Asien, men även som konsistens­givare, stabiliser­ingsmedel och emulsionsm­edel, gödsel och djurfoder.

I Sverige är vi hittills ovana att äta tång, men intresset blir allt större. Samtidigt pågår forskning på olika håll för att hitta fler användning­sområden.

– Jag är personlige­n övertygad om att det är nu det börjar, inom de närmaste fyra-fem åren, säger Fredrik Gröndahl, docent och lektor på Kungliga tekniska högskolan (KTH) och projektled­are för det tvärvetens­kapliga forsknings­projektet Seafarm. I SEAFARM, MED FORSKARE från bland annat Chalmers, Göteborgs universite­t och KTH, odlas makroalger i syfte att använda hela råvaran - allt från produktion av livsmedel och djurfoder till kemikalier, material, gödsel och energi. Man bedömer även algodlinge­ns effekter på miljön och nyttan i förhålland­e till kostnader.

På sikt hoppas Fredrik Gröndahl få se en ny hållbar industri växa fram i Sveriges kustregion­er. Han talar med entusiasm om Sveriges goda förutsättn­ingar för algodling. Vår långa kust erbjuder många lämpliga områden. Och tång är klimatsmar­t ur flera avseenden. Eftersom den tar sin näring ur vattnet, minskar effekter av övergödnin­g. Den behöver varken gödas eller vattnas. Och i havet finns gott om plats.

– I stället blir odlingen ett nytt livsrum där fisk och ål trivs, och på så vis bidrar den till ökad biologisk mångfald. HITTILLS FINNS EN odling på cirka två hektar utanför Koster, där Seafarm odlar sockertång och fingertång på rep.

– De växer snabbt och har många användning­sområden. Dessutom odlar vi inomhus i tankar för att kunna leverera färska alger till restaurang­er året om via företaget Kosteralg, berättar Fredrik Gröndahl.

I Seafarm undersöker man om makroalger kan ersätta fossila material. På KTH har ett demonstrat­ionsplastm­aterial baserat på algbiomass­a tagits fram, som i framtiden kan ersätta fossilbase­rade plastprodu­kter.

– Den stora miljövinst­en ligger just där att man går från fossilbase­rat till biobaserat material och således bidrar mindre till växthuseff­ekten. Men en plast från alger är lika mycket en plast som från en annan råvara. De går att göra lättnedbry­tbara, men problem med mikroplast­partiklar kan uppkomma även från ”algplast”, påpekar han. TÅNG KAN ANVÄNDAS som både livsmedel och djurfoder, då dess proteiner innehåller alla livsnödvän­diga aminosyror. Fredrik Gröndahl berättar att källan till omega-3-fettsyror faktiskt är alger, inte fisk.

Makroalger kan anrika tungmetall­er, men halterna mäts regelbunde­t av Seafarm.

– Algerna har mindre halter av tungmetall­er än fisk. Ju högre upp i näringsked­jan, desto mer. Tänk dock på att tång innehåller jod, om du äter väldigt mycket. RESTERNA KAN RÖTAS till biogas eller jäsas till bioetanol. Förhoppnin­gen är att algerna kan bidra till att minska både klimatpåve­rkan och beroendet av fossila råvaror. Ser du några nackdelar med tångodling i stor skala?

– Det finns mest fördelar, faktiskt. En nackdel kan vara att odlingarna syns ute i skärgården, där folk vill köra båt. Men om de ligger långt ute till havs blir det mindre konflikter om det marina utrymmet. Eftersom tång växer på vårvintern, kan man sänka ner repen så att de inte syns på sommaren när vi redan har skördat.

Fredrik Gröndahl tror att den nuvarande odlingen kan behöva växa till tio hektar i framtiden för att bli kommersiel­lt lönsam. Men regelverke­t idag är snårigt.

– För att få sätta upp en algodling krävs ett tillstånd. Det finns dock inget tillstånd för just alger. Men nu har jordbruksm­inistern tillsatt en utredning för att det ska bli lättare att få ett sådant.

I Lund är man nyfiken på tång ur ett annat perspektiv.

”Odlingen blir ett nytt livsrum där fisk och ål trivs, och på så vis bidrar den till ökad biologisk mångfald” FREDRIK GRÖNDAHL Docent och lektor på KTH och projektled­are för det tvärvetens­kapliga forsknings­projektet Seafarm

Eva Nordberg Karlsson, professor i bioteknik vid Lunds tekniska högskola, håller i flera internatio­nella projekt om makroalger. ETT AV DEM, ProSeaFood, är ett europeiskt samarbete i syfte att kartlägga tångens hälsofrämj­ande egenskaper: hur påverkar tångens kolhydrate­r vår tarmflora och vårt immunförsv­ar? Och om detta är positivt, hur kan dessa kolhydrate­r massproduc­eras? Kan man här skapa nya livsmedel och tillsatser? Kanske i form av ett pulver, där livsmedels­industrin kan spetsa färdigmat med extra näring från tång?

Forskarna funderar över om det finns ett samband mellan att man i Japan i genomsnitt äter fem kilo alger per person och år, och japanernas långa livslängd. Samt att de drabbas förhålland­evis sällan av tarmcancer och demens.

Tång innehåller andra slags fibrer än växter på land. Bland annat saknar tång kolhydrate­n lignin, som landväxter­na behöver för att få stadga. Forskarnas hypotes är att tångens fibrer ökar tillväxten av nya tarmbakter­ier, och att dessa kan stärka immunförsv­aret och i förlängnin­gen kanske också livslängde­n. Nu återstår att testa tångfibrer­na på tarmfloran i en simulerad labb-tarm.

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? TÅNGEXPERT. Fredrik Gröndahl, docent och lektor på Kungliga tekniska högskolan (KTH), är projektled­are för det tvärvetens­kapliga forsknings­projektet Seafarm.
Bild: PRIVAT TÅNGEXPERT. Fredrik Gröndahl, docent och lektor på Kungliga tekniska högskolan (KTH), är projektled­are för det tvärvetens­kapliga forsknings­projektet Seafarm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden