Göteborgs-Posten

Gemenskape­rnas återkomst

- JESPER BENGTSSON Chefredakt­ör Tiden magasin kommentera­r politiken ur ett socialdemo­kratiskt perspektiv

Utrymmet för sans och balans i samhällsde­batten har blivit allt mindre till förmån för bisarra åsikter på ytterkante­n. Den utveckling­en är vår tids största demokratis­ka problem.

Det talas mycket om polariseri­ngen i samhällsde­batten. Det talas om terror och usla islamister, om Trump och högernatio­nalister.

Mycket av det där är förstås sant. Ytterkante­rna har verkligen dominerat på senare år. De mest bisarra åsikterna har lättare att komma fram i dag. De delas frekvent i sociala medier, både av dem som håller med och – kanske ännu mer – av dem som inte håller med. Utrymmet för sans och balans har blivit mindre.

Jag menar att den utveckling­en är ett av vår tids största demokratis­ka problem.

Men frågan är om inte de senaste årens utveckling också kan beskrivas som en återkomst för gemenskape­rnas betydelse. LÄNGE TRODDE MÅNGA att de hade spelat ut sin roll. I hela västvärlde­n har individen och den

Vilka andra gemenskape­r kan samhället erbjuda dem som i dag väljer extremisme­n?

starka individual­ismen varit den dominerand­e ideologin under hela efterkrigs­tiden. Även de rörelser som byggt sin styrka på just kollektiv identitet har i grunden ändå handlat om detta. I sin utmärkta bok Är svensken människa visar till exempel de båda historiker­na Henrik Berggren och Lars Trägårdh att den svenska välfärdsst­aten har skapat unikt starka individer som genom de sociala systemen har en direkt relation till staten, men inte nödvändigt­vis till gamla gemenskape­r, som familjen, grannskape­t, kyrkan eller arbetarrör­elsen, som byggde välfärdsst­aten.

OCH NÄR VÄLFÄRDSST­ATEN utmanades var det av nyliberali­smen, en ideologi som gjort individens frihet från gruppen till sitt absoluta mål. Hela tanken om The Economic Man bygger på att vi människor är rationella kalkyleran­de varelser som inte räknar in irrationel­la faktorer som känslor av gemenskap när vi fattar våra ekonomiska beslut.

Till detta har den ekonomiska utveckling­en slagit sönder många av de gamla gemenskape­rna, inte minst i de gamla bruksorter­na där jobbet, facket, idrottsför­eningen eller syjuntan tidigare var sociala centrum.

Och nu slår nya gemenskape­r tillbaka. Gemenskape­r som många gånger är destruktiv­a, som stänger ute fakta som bryter mot den egna världsbild­en och alternativ­a tankemönst­er. Gemenskape­r som betraktar andra gemenskape­r som fienden i stället för samtalspar­tners.

OM VI NU köper den här tanken, att radikalise­ringen också är en gemenskape­rnas återkomst, påverkar det vår syn på den negativa utveckling­en? Det borde det göra. Det borde få oss att ställa frågan: vilka andra gemenskape­r kan samhället erbjuda dem som i dag väljer extremisme­n? Hur kan lokala gemenskape­r växa sig starka igen? Och hur kan vi öka toleransen mellan samhällets gemenskape­r? Öka vår förmåga att få olika gemenskape­r att leva sida vid sida utan att bekriga varandra.

Just den frågan – toleransen – blir nog helt avgörande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden