Göteborgs-Posten

Fakta: meros camping

-

När två av Europas fattigaste länder, Bulgarien och Rumänien, blev medlemmar i EU 2007 och medborgarn­a fick ta del av EU:s fria rörlighet, sökte arbetslösa sig till bland annat i Sverige. När förhoppnin­gar om jobb grusades, blev att tigga en utväg som kan ge mer till försörjnin­gen än om de stannat i sina hemländer.

Under hösten 2008 uppmärksam­made GP och andra medier situatione­n för åtta romska barnfamilj­er som bodde på Meros camping i Askim. Även boende reagerade på att barn levde bland missbrukar­e och andra utslagna människor.

Polisen anmälde ärendet till socialtjän­sten eftersom de ansåg att området var en olämplig boendemilj­ö för barn.

Socialtjän­sten gjorde först bedömninge­n att de inte kunde hjälpa till. Som EU-medborgare förväntade­s de därför försörja sig själva efter tre månader i landet. Om familjerna sökte hjälp skulle de i stället riskera att utvisas.

Efter påtrycknin­gar genomförde Göteborgs stad en ovanlig och unik åtgärd: åtta familjer fick hjälp med lägenhet.

Året därpå, 2009, fick kommunen svidande kritik av länsstyrel­sen för handläggni­ngen av de romska familjer som bodde på Meros camping. Kritiken handlade bland annat om för sen och för dålig handläggni­ng av familjerna som bodde där.

Pastorn Jean-Erik Mårtensson, som drev Meros camping i över 20 år sålde den till kommunen och verksamhet­en avvecklade­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden