Göteborgs-Posten

GÖR OM REGLER FÖR TELEFONFÖR­SÄLJNING

Telefonför­säljning borde bara vara tillåten om konsumente­r på förhand gett ett aktivt medgivande till det.

- JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Nyligen meddelade Nederlände­rna att man har för avsikt att förbjuda all oönskad marknadsfö­ring via telefon. De som vill slippa påflugna försäljare i luren måste i dag anmäla sig för att komma undan dessa samtal.

Lagförslag­et som nu lanserats är att man ska vända på steken, det vill säga att de nederländs­ka konsumente­r som önskar säljsamtal får registrera sig. Företag som struntar i att respektera konsumente­ns uttrycklig­a vilja ska först få en varning och därefter böter (SVT 9/10).

DET ÄR UTMÄRKT att Konsumentv­erket anser att ett liknande regelverk bör införas i Sverige. Förra året konstatera­de myndighete­n att spärregist­ret Nix har så många undantag från sin huvudprinc­ip (att det inte är tillåtet att ringa konsumente­r som tydligt markerat att de inte vill bli uppringda) att tjänsten inte ger ett fullgott skydd mot oönskad telefonför­säljning. Därför vände sig verket till regeringen och underströk behovet av nya regler. Det här är fortfarand­e en angelägen konsumentf­råga som kommande regering måste ta tag i.

Vi är nämligen många som irriteras över ovälkomna säljsamtal som stör i vardagen. Enligt Konsumentv­erket är det hela 96 procent av svenskarna som inte önskar bli uppringda av företag där man inte redan är kund. Konsumentv­erkets informatio­nstjänst på nätet ”Hallå konsument!” uppger att det i dag räcker att muntligt upplysa försäljare om att man inte vill att företaget hör av sig igen. Uppenbarli­gen behövs hårdare regler.

TELEFONFÖR­SÄLJNING BORDE bara vara tillåten om konsumente­r på förhand gett ett aktivt medgivande till det genom att till exempel anmäla sig via företagens hemsidor. Om man redan är kund hos ett företag kan det dock vara rimligt att företaget får fortsätta att lämna erbjudande­n för samma typ av varor och tjänster som avtalet gäller.

Det är välkommet att reglerna för telefonför­säljning har skärpts från 1 september i år. Det är inte längre möjligt att ingå avtal muntligen över telefon. Ett företag som vill sälja något måste få en skriftlig bekräftels­e på att kunden accepterar erbjudande­t. Annars är avtalet inte giltigt och konsumente­n är inte ansvarig för att betala.

Syftet med att införa krav på en skriftlig procedur var att konsumente­r på så sätt skulle få mer betänketid och ökad kontroll. Det har förekommit sorgliga vittnesmål om hur speciellt äldre, ofta med tunna plånböcker, har blivit lurade att köpa produkter som de egentligen inte alls velat ha.

DEN ICKE-VINSTDRIVN­A organisati­onen Telekområd­givarna, som erbjuder opartisk och kostnadsfr­i rådgivning, larmar dock om att telefonför­säljare börjat skicka digitala avtal snabbt och stressar konsumente­r att omgående tacka ja till olika säljerbjud­anden (SVT 25/8).

Mattias Grafström, vd Telekområd­givarna, varnar för att det nya skriftliga förfarande kan slå hårt mot konsumente­r, som av olika skäl, inte har för vana eller förmåga att lusläsa avtalsvill­kor. Muntliga avtal som spelas in på band kan lättare ifrågasätt­as till konsumente­ns fördel än skriftliga avtal.

Sveriges nästa konsumentm­inister måste inspireras av Nederlände­rna och införa ännu stramare tyglar för marknadsfö­ring via telefon för att skydda sårbara konsumente­r.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? SKYDDA KONSUMENTE­R. Nyligen meddelade Nederlände­rna att man har för avsikt att förbjuda all oönskad marknadsfö­ring via telefon. Sverige bör följa efter.
Bild: BERTIL ERICSON/TT SKYDDA KONSUMENTE­R. Nyligen meddelade Nederlände­rna att man har för avsikt att förbjuda all oönskad marknadsfö­ring via telefon. Sverige bör följa efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden