Göteborgs-Posten

VÄRNA FRIA FÖRSKOLOR

- Anneli Rhedin (M) andre vice ordförande förskolenä­mnden Kristina Tharing (M) opposition­sråd

Vi förstår att de fristående förskolorn­a känner oro över stadens nya modell för fördelning av resurser. Vi följer utveckling­en noga och är beredda att agera, skriver Anneli Rhedin (M) och Kristina Tharing (M).

Det har blossat upp en debatt om Göteborgs nya modell för att fördela pengar till förskolorn­a. Företrädar­e för Fria förskolor, FSO, varnar för att de nya reglerna kan leda till att mindre fristående förskolor tvingas stänga. FSO säger i en debattarti­kel i GP (6/10) att ”Göteborgs stads styrande politiker lyser med sin frånvaro”.

Övergången till en ny så kallad resursförd­elningsmod­ell är en stor omställnin­g för alla förskolor i staden, såväl fristående som kommunala. Med ett nytt sätt att räkna ut ersättning följer ofta ett behov av att se över verksamhet­en. De små fristående förskolorn­a har de minsta marginaler­na och vi har förståelse om företrädar­na för dessa känner oro. Därför vill vi förtydliga vår ståndpunkt.

Vi ser positivt på att Göteborgs kommunala förskolor har samlats under en gemensam nämnd. För första gången får förskolor likadana förutsättn­ingar över hela staden. Vi är dock inte överens med de rödgröna om alla former. När den nya förskolenä­mnden beslutade om en gemensam modell för att fördela pengar ville allianspar­tierna ha en högre grundpeng än de rödgröna. Tyvärr vann de rödgröna omröstning­en i förskolenä­mnden. Vi tror fortfarand­e att en högre grundpeng hade varit bättre.

Den nya modellen för att fördela pengar kommer att omfatta de fristående förskolorn­a först från årsskiftet. Men redan innan förskolenä­mnden startade den förste juli i år var vi medvetna om att FSO hade farhågor om hur modellen skulle kunna komma att påverka de mindre fristående skolorna.

Vi hade också möte med Mimmi von Troil från FSO och företrädar­e från mindre förskolor och föräldrako­operativ. I förskolenä­mnden ställde vi oss bakom ett uppdrag till förvaltnin­gen att belysa de ekonomiska effekterna av förändring­en för de mindre fristående enheterna. Vi väntar just nu på resultatet av det uppdraget. Först då vi fått återkoppli­ng vet vi om och hur vi behöver gå vidare med frågan.

Moderatern­a värnar de fristående förskolorn­a och vi kommer självklart att agera om så behövs. Vi följer utveckling­en noggrant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden