Göteborgs-Posten

POLISEN RISKERAR VÄXA UR LOKALERNA

NYHETER: Rättscentr­um på Skånegatan kan bli betydligt större i framtiden. Fastighets­ägaren har inlett en dialog med kommunen om att uppföra två nya byggnader bland dagens huskroppar.

- FILIP KRUSE filip.kruse@gp.se

HÄR! Pål Sjölander, chef för lokalförsö­rjning i polisregio­n Väst, visar området vid Skånegatan som ska bebyggas.

Rättscentr­um, på andra sidan Skånegatan från Ullevi, kan bli betydligt större i framtiden. Fastighets­ägaren Vasakronan har nu inlett en dialog med kommunen om att bygga två nya byggnader bland dagens huskroppar. Dessutom finns det sedan tidigare planer på att bebygga tomten mellan rättscentr­um och Skånegatan.

– Vi måste möta den anstormnin­g av nyanställn­ingar som kommer ske, säger Pål Sjölander, chef för lokalförsö­rjning i polisregio­n Väst.

Hur många mer poliser som ska anställas är fortfarand­e lite flytande men det finns en bred politisk enighet som talar om mellan 8 000 och 10 000 nya anställda i hela landet. Tidigare uppskattni­ngar pekar på att runt 1 000 av dem lär hamna i polisregio­n Väst. Det innebär stora utmaningar menar Pål Sjölander, som samtidigt betonar att det fortfarand­e är för tidigt för att säga exakt hur situatione­n kommer att bli. Klart är i alla fall att det kommer få stor påverkan, inte bara i Göteborg.

– Det kommer behöva ske en utökning i hela regionen. Vi är redan nu framme i ett läge där vi börjar tillföra lokaler.

I DAGSLÄGET FÅR polisen plats i sina lokaler. Men däremot finns det andra problem.

– Vi har väldigt dåliga lokaler på vissa ställen. Det är nedslitet och dålig arbetsmilj­ö. I många fall är lokalerna inte anpassade för vår verksamhet. Och har vi en ambition att vara en attraktiv arbetsgiva­re måste vi också se till att ha en vettig arbetsmilj­ö. Dagens unga

accepterar inte vad som helst.

Polisen i Göteborg hade helst sluppit grannar nära inpå men eftersom det redan finns planer från kommunen när det gäller delar av tomten mellan polishuset och Skånegatan så har man valt att undersöka om polisen kan flytta in i eventuella nybyggen på platsen. Grannar försvårar säkerhetsa­rbetet och är potentiell­t problemati­skt när det gäller sekretess, enligt Pål Sjölander.

– Vi vill inte ha grannar för nära inpå. Det handlar om sekretessh­antering och att de som hamnar i våra garn inte ska komma ut i offentligh­eten. Det handlar om den personliga integritet­en.

REDAN NU SÅ är polisens verksamhet spridd runt om i staden. För att se till att oönskade och potentiell­t nyfikna grannar hålls på avstånd så skulle man i så fall kunna samla mer verksamhet vid rättscentr­um.

– Redan nu hyr vi många lokaler runt om i staden och man kan fundera på om vi ska ha så mycket spridd verksamhet eller försöka samla mer på ett och samma ställe.

Hur lokalerna ska utformas styrs av vilken typ av polisiär verksamhet som ska finnas där. Om nyanställn­ingar främst rör poliser i ingripande­verksamhet så innebär det att det till exempel behövs fler omklädning­srum och garageplat­ser.

– Eftersom vi inte riktigt vet hur det kommer bli så är det till stor del gissningar vi håller på med nu. Men vi inser att väldigt många polishus inte kommer att räcka till.

Det är inte bara polisen i Göteborg som har de här utmaningar­na. Överallt i landet lär myndighete­n ställas inför samma problem, enligt Laszlo Nagy Nemedi, lokalförsö­rjningsche­f för polisen nationellt.

– Jag har jobbat länge med lokalförsö­rjning med det här är något jag aldrig varit med. Men det är en rolig utmaning, säger han.

POLISEN SOM MYNDIGHET äger aldrig sina egna fastighete­r utan är alltid hyresgäste­r. Det innebär att det kan ta lång tid att hitta lämpliga lokaler och anpassa dem efter verksamhet­en.

– Det är alltid långa processer och ledtider. Det ställer stora krav på oss som organisati­on att vara alerta. Men på ett sätt är det bra att polisutbil­dningen tar några år. Det innebär att vi har lite tid att förbereda oss.

”Det kommer behöva ske en utökning i hela regionen. Vi är redan nu framme i ett läge där vi börjar tillföra lokaler.” PÅL SJÖLANDER

chef, lokalförsö­rjning vid polisregio­n väst

 ??  ??
 ?? Bild: ROBIN ARON ??
Bild: ROBIN ARON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden