Göteborgs-Posten

Delsjöväge­n stängs av 2019

- STÄNGS AV. FILIP KRUSE filip.kruse@gp.se

NYHETER: Från och med februari nästa år stängs en av de mest trafikerad­e gatorna i östra Göteborg av. Delsjöväge­n nära Sankt Sigfridspl­an kommer att hållas stängd under större delen av 2019.

Från och med februari nästa år stängs en av de mest trafikerad­e gatorna i östra Göteborg av. Delsjöväge­n nära Sankt Sigfridspl­an kommer att hållas stängd under större delen av 2019.

Redan i dag är Delsjöväge­n något av en flaskhals. Den sträcker sig mellan Sankt Sigfridspl­an, passerar nära Skatås motionsomr­åde och bort mot Munkebäcks torg där den blir till Munkebäcks­gatan. Att vägen stängs av kommer att få stora konsekvens­er för trafiken, främst eftersom inga självklara alternativ­a vägar finns att köra istället.

– Vi är medvetna om att det kommer att bli besvärligt. Så är det. Därför gör vi nu vårt bästa för att förebygga det så gott som möjligt, säger Emir Halalkic, projektled­are på trafikkont­oret.

DET SOM SKA ske på sträckan är ett antal förstärkni­ngsåtgärde­r, bygget av en cirkulatio­nsplatsl och bättre cykelbanor. I dagsläget går det inte att köra buss på vägen vilket gör att femmans spårvagn är den enda kollektivt­rafiken som finns på sträckan. Den sårbarhete­n ska byggas bort.

Trafikkont­oret genomför nu olika simulering­ar för att se hur och var trafiken kommer att köra när vägen stängs av. I snitt kör 11 000 fordon per dygn på sträckan. En farhåga är att delar av den trafiken flyter ut i närliggand­e bostadsomr­åden när väl korken trycks in i flaskhalse­n.

– Vi har redan nu en pågående dialog med verksamhet­erna och boende längs med sträckan. Fordon kommer att behöva ta en annan väg och kanske helst välja en annan avfart redan från de större lederna. Det är ett högt tryck och någonstans ska trafiken ta vägen.

Längs med sträckan där arbetet ska utföras ligger också ett av Göteborgs

”Fordon kommer att behöva ta en annan väg och kanske helst välja en annan avfart redan från de större lederna.” EMIR HALALKIC projektled­are, trafikkont­oret

största och äldsta träd, den så kallade gränseken eller Delsjöeken. Eken är är flera hundra år gammal. Trädet ligger alldeles bredvid vägen och vägräcket har i dagsläget skurit in i stammens sida. Vägen kommer att flyttas vid eken för att ge mer plats.

– I dag står den nästan ute i vägen. I framtiden ska vägen dras lite söder om eken så att det blir ungefär en meters marginal. Det har funnits med sedan dag ett att hitta en lösning för den, säger Emir Halalkic.

ÄVEN OM ARBETE kommer att ske på hela sträckan så kommer själva avstängnin­gen vara nära Sankt Sigfridspl­an. Där finns en passage där vägen löper längs med kanten av en bäckravin som är extra känslig. Det är också så pass trångt att det inte går att leda biltrafike­n förbi medan arbetet pågår. Däremot kommer cykel och fotgängare kunna passera. Snart ska trafikkont­oret genomföra en upphandlin­g för att hitta en entreprenö­r till jobbet. Vägen kommer stängas av i februari 2019 och vara klar någon gång i höst nästa år.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? Delsjöväge­n, som är en av de mest trafikerad­e gatorna i östra Göteborg kommer att hållas stängd under större delen av 2019.
Bild: JONAS LINDSTEDT Delsjöväge­n, som är en av de mest trafikerad­e gatorna i östra Göteborg kommer att hållas stängd under större delen av 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden