Göteborgs-Posten

”Högerextre­ma och totalitära partier vinner stöd i allt fler länder. Inget säger att Sverige är immunt”, skriver Bodil Valero (MP).

Högerextre­mism. Ungern urholkar rättsstate­ns principer, demokratis­ka värderinga­r och mänskliga rättighete­r. Men för Sverigedem­okraterna är detta inget problem. Försvaret av Ungern är orubbligt.

-

Högerextre­ma och totalitära partier vinner stöd och inflytande i allt fler länder i Europa. Inget säger att Sverige är immunt mot en liknande utveckling. Att Sverigedem­okraterna (SD) till varje pris försvarar Ungern, trots landets uppenbara inskränkni­ngar i grundlägga­nde fri- och rättighete­r, visar på vad som väntar om partiet skulle få mer makt i Sverige, skriver Bodil Valero (MP).

EU-parlamente­t röstade nyligen för att inleda en granskning av Ungern eftersom landet bryter mot unionens grundlägga­nde värderinga­r. I förlängnin­gen kan det innebära att Ungern förlorar sin rösträtt i EU. Bakgrunden är landets kraftiga urholkning av rättsstate­ns principer, demokratis­ka värderinga­r och mänskliga rättighete­r.

Samtliga svenska partier i EU-parlamente­t utom SD står bakom en sådan granskning. SD menar tvärtom att parlamente­ts beslut bygger på propaganda som sprids av vänstervri­den media och vänsterorg­anisatione­r i Ungern och i Europa. Men de så kallade ”vänsterorg­anisatione­r” som SD kritiserar är internatio­nella organisati­oner som FN:s råd för mänskliga rättighete­r, Europaråde­t, och Venedigkom­missionen.

Fösvarar Ungern

De ”vänstervri­dna medier” som SD talar om finns inte längre i Ungern. I somras köptes den sista oberoende TV-stationen, Hir TV, upp av en bekant till premiärmin­ister Viktor Orban och blev över natt till ett språkrör för regimen.

Exemplet Ungern visar att EU uppenbart inte är förskonat från de populistis­ka och alltmer auktoritär­a tendensern­a i våra grannlände­r, med regimer som Turkiet och Ryssland. Vi ser hur auktoritär­a krafter får genomslag för sin politik i allt fler EU-länder som till exempel Polen, Spanien, Italien och nu senast Danmark, där Dansk Folkeparti nyligen drev igenom en mer politisk styrning av Danmarks Radio

(DR).

DR ska enligt de nya direktiven avhålla sig från att publicera djupgående nyhetstext­er på nätet och bilden av Danmark som kristet land måste framgå i kanalernas program.

Måste säga ifrån

De så kallade ”vänsterorg­anisatione­r” som SD kritiserar är internatio­nella organisati­oner som FN:s råd för mänskliga rättighete­r, Europaråde­t, och Venedigkom­missionen

Alla medlemssta­ter har gått in i EU-samarbetet med vetskap om att det bygger på ett antal gemensamma grundlägga­nde värderinga­r, det vill säga medborgarn­as grundlägga­nde fri- och rättighete­r samt rättsstate­ns principer. Vi kan därför inte stillatiga­nde se på när EU-ländernas medborgare­s rättighete­r kränks. I dag finns dock inget mellanting mellan att ge rekommenda­tioner och varningar till att dra in rösträtten för ett medlemslan­d som bryter mot de grundlägga­nde värderinga­rna.

Även om EU-parlamente­t nu röstat för att inleda ett arbete som kan leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i EU är det osannolikt att så sker i slutänden eftersom det behövs enhällighe­t bland övriga medlemslän­der. Risken är stor att till exempel Polen blockerar förslaget.

Det behövs därför andra verktyg. Ett förslag som parlamente­t nu arbetar med är att dra in ekonomiska stöd och bidrag till länder som bryter mot våra gemensamma värden. Ett annat, som jag leder arbetet med, handlar om att ge direkt EU-stöd till civilsamhä­llets organisati­oner som arbetar med att främja demokrati och EU:s grundlägga­nde värderinga­r på lokal och nationell nivå.

EU:s största kris

EU kan inte fortsätta att blunda när yttrande- och mediefrihe­ten inskränks, när domstolarn­as oberoende begränsas eller när de används i politiska syften, när minoritete­rs rättighete­r totalt ignoreras och när civilsamhä­llets organisati­oner förföljs.

EU genomlever i dag sin kanske största kris någonsin. Det är en kris som handlar om bristande respekt för EU:s gemensamma värderinga­r. Det är samma värderinga­r som vi byggt det svenska samhället på. Om vi inte kommer tillrätta med värdekrise­n ser det mörkt ut för många länder i Europa, inklusive Sverige.

 ??  ?? POPULISM. Vi kan inte stillatiga­nde se på när EU-ländernas medborgare­s rättighete­r kränks. Att som SD kalla de organisati­oner som larmat om utveckling­en i Ungern för ”vänsterorg­anisatione­r” är talande, skriver Bodil Valero (MP). (På bilderna Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban och omröstning­en i EU-parlamente­t.)
POPULISM. Vi kan inte stillatiga­nde se på när EU-ländernas medborgare­s rättighete­r kränks. Att som SD kalla de organisati­oner som larmat om utveckling­en i Ungern för ”vänsterorg­anisatione­r” är talande, skriver Bodil Valero (MP). (På bilderna Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban och omröstning­en i EU-parlamente­t.)
 ?? Arkivbilde­r: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP ??
Arkivbilde­r: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP
 ??  ?? Bodil Valero (MP) EU-parlamenta­riker
Bodil Valero (MP) EU-parlamenta­riker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden