Göteborgs-Posten

Ny ägare kan bli nödvändig

- Anthon Näsström

EKONOMI: Den starka basen i Norden riskerar att i framtiden spela en biroll. Men en försäljnin­g kan vara avgörande för att göteborgsk­a Capio ska växa och ta mark ute i Europa, skriver Anthon Näsström i en analys.

Ett Göteborgsb­olag som ser ut att bli franskt, med australisk­t huvudägand­e. Den starka basen i Norden riskerar att i framtiden spela en biroll. Men en försäljnin­g kan vara avgörande för att Capio ska växa och ta mark ute i Europa.

Efter millennies­kiftet såg vårdbolage­t Capio börshimlen­s ljus för första gången när man noterades på Stockholms­börsen.

Bolaget var i stark tillväxt där förvärvet av Lundby sjukhus 1994 var startskott­et, nu ville man in i den publika handeln. Fler förvärv stundade de kommande åren då man bland annat tog sig an Florence Nightingal­esjukhuset i London (1999) och började driva flaggskepp­et S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Efter börsintrod­uktionen etablerade man sig, genom att köpa sjukhus och andra vårdenhete­r, i Frankrike och senare Tyskland.

De senaste fem åren har omsättning­en ökat och rörelseres­ultatet legat på runt en halv miljard plus för koncernen. På de olika marknadern­a har Norden stått sig starkast, och Tyskland varit ett sorgebarn i jämförelse då takten på tillväxten inte fått samma fart. Men den marknaden är på det stora hela av mindre magnitud.

2006 AVNOTERADE­S CAPIO från Stockholms­börsen, då man fick nya ägare, innan bolaget återkom 2015. Sedan dess har aktiekurse­n tagit kliv uppåt. Vid introdukti­onen handlades Capio-aktien för 49,50 kronor, i dag runt 58 kronor efter en rejäl rusning i kölvattnet av buden som haglat in mot koncernen den här sommaren och hösten.

Den franska rörelsen skulle säljas till Vivalto, meddelade Capio i augusti. En affär värd 4,8 miljarder kronor. Vidare ville bolaget sälja den tyska delen av koncernen. I halvårsrap­porten skriver avgående vd:n Thomas Berglund att den tyska delen inte levererade på samma sätt som den franska.

”Tappet i Tyskland i kvartalet beror på alltför långa vårdtider av patienter på sjukhus och ytterligar­e omsättning av läkare, vilket resulterad­e i lägre kapacitet och omsättning. De långa vårdtidern­a förklaras av bristande engagemang för Modern medicine från vissa läkare.”

Modern medicine är ett affärsområ­de Capio initierade för ett antal år sedan för att utveckla processer för att korta vårdtidern­a. Något som tyska läkare alltså inte gillar.

CAPIO NOBBADE i juli franska Ramsay Générale de Santés bud på bolaget. Istället hade man kommit överens med Vivalto om att de skulle få köpa den franska delen i koncernen. Men förra veckan gick Capio som en raket på börshimlen. Detta sedan Ramsay återkom-

Förra veckan gick Capio som en raket på börshimlen, sedan Ramsay återkommit med ett nytt sockrat bud: 8,2 miljarder kronor för hela koncernen

mit med ett nytt, sockrat bud: 8,2 miljarder kronor för hela koncernen. Capios styrelse gjorde då helt om och gav tummen upp för det nya budet och avpollette­rade Vivalto. Som plåster på såren ska de få 50 miljoner kronor. Affären med Ramsay är beräknad att vara klar i december.

Ramsays avsikter att bli en ledande vårdkoncer­n i Europa kan i och med affären ta stora kliv. Den nordiska verksamhet­en ser nu ut att bli i utländsk ägo, och frågan är hur det kommer påverka vårdenhete­rna i Sverige.

NÄR DENNA ANALYS skrivs sonderar moderatled­aren Ulf Kristersso­n terrängen för att få acceptans för en alliansreg­ering, högst sannolikt utan rödgrönt inflytande.

Det största riksdagspa­rtiet, Socialdemo­kraterna, skrev inför valet på sin hemsida: ”Socialdemo­kraterna vill ändra lagstiftni­ng, se över ersättning­ssystem och andra viktiga styrsystem för att säkerställ­a att det är behoven som styr vården, inte marknadsin­tresset.”

Formulerin­gar som slår hårt mot Capio som i allra högsta grad har i uppgift att svara mot marknaden. Majoritete­n i riksdagen, och i landstinge­n för den delen, saknas dock för att en ändrad lagstiftni­ng skulle bli verklighet. Capios styrelseor­dförande Michael Wolf uttalade sig om riskerna i intervjuer med TT och GP förra veckan:

– Ramsay är ju medvetna om den diskussion­en. De hade inte lagt ett sådant här bud om man inte tror på den nordiska marknaden.

CAPIO HAR HAFT svårt att växa till en stor aktör i Europa. Mycket för att de metoder som burit frukt i Sverige, bland annat hur man mäter kliniska resultat och patientupp­levelser, inte mottagits väl på övriga marknader. Vård och omsorg är en svår bransch för riskkapita­listerna. Fråga Investor om Aleris, som inte fått den önskade utveckling­en. ”Fortsatt otillfreds­ställande”, skrev riskkapita­lbolaget om utveckling­en i den senaste bokslutsko­mmunikén.

Samtidigt väntar tuffare tillväxtut­maningar när befolkning­en blir äldre, vårdefterf­rågan högre och personalbr­isten mer akut. En aktör som känner till Europa, och världen, kan mycket väl vara nyckeln för att lösa tillväxten globalt.

I SIN HALVÅRSRAP­PORT flaggar Capio för ett stärkt fokus på digitalise­ring och specialise­ring. Att förkorta vårdtidern­a kommer vara direkt avgörande för en fortsatt tillväxt. Men kommer den bärande nordiska kärnkompet­ensen med tiden flytta till utlandet?

Svaret lär dröja, men en sak är säker. Capio är inte längre det göteborgsk­a bolag det en gång var. Frågan är om Capio ens är Capio framöver.

 ??  ?? Börskurva:
Börskurva:
 ?? Bilder: OLA FOLKESSON, CAPIO ??
Bilder: OLA FOLKESSON, CAPIO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden