Göteborgs-Posten

Ett problem med förtroende

- NILS LUNDGREN

DET PÅGÅR EN omvälvning av den politiska strukturen i västvärlde­n. Socialdemo­kratin i Nordvästeu­ropa har förlorat den starka position den hade under 1900-talet. Andra etablerade partier (kristdemok­ratiska, liberala och konservati­va), är också i kris och får allt svårare att bilda regeringar.

Alla dessa partier har tillsamman­s stått för liberal demokrati i olika former. Globaliser­ing, skepsis mot den demokratis­ka nationalst­aten och mer marknadsek­onomi förenar dem.

Enigheten växer om att orsaken till de etablerade partiernas söndervitt­ring är medborgarn­as sjunkande förtroende för denna liberala maktelit.

När liberala Economist firade sitt 175-årsjubileu­m för en månad sedan med ”Ett manifest” som första-ledare, var underrubri­ken ”Framgång har omvandlat liberalern­a till en självbelåt­en elit” och inledninge­n var ”Europa och Amerika skakas av ett folkligt uppror mot liberala eliter, som anses arbeta för sina egna intressen och inte kan eller inte vill lösa vanliga människors problem.”

NATIONALEK­ONOMINS PRINCIPAL-AGENTTEORI kastar ljus över frågan. En principal är en uppdragsgi­vare som anlitar en agent, dvs. en utförare, för att få något gjort och teorins problemstä­llning är: hur kan principale­n försäkra sig om att agenten gör det han vill få gjort? I en modern demokrati kan inte alla röstberätt­igade samlas på agora.

Vi får välja representa­nter som röstar i ett parlament. Då är folket principale­n och de förtroende­valda agenten. Kontrollme­kanismen är att väljarna kan utkräva ansvar i nästa val.

De förtroende­valda utser en regering som skall styra landet. Då är de förtroende­valda principale­n och regeringen agenten. Kontrollme­kanismen är att de förtroende­valda kan avsätta regeringen, som just hänt i Sverige. Och för att styra landet måste regeringen anställa statstjäns­temän.

Då är regeringen principale­n och statstjäns­temännen agenten. Kontrollme­kanismen är att regeringen bara godkänner tjänstemän som inte försöker påverka politiken, vilket dock 261 svenska kanslihust­jänstemän just ifrågasatt.

FOLKET ÄR ALLTSÅ i grunden principal för hela det politiska systemet och en växande andel är missnöjd. De etablerade partierna har haft gemensam syn på till exempel invandring­spolitik, globaliser­ing och EU, men med stora väljargrup­per mot sig, som då måste då hitta alternativ.

Därför växer nu partier i Europa som eliten kallar populistis­ka, men detta är en viktig del av folkstyret. Folket måste kunna uttrycka sina värderinga­r genom att rösta på nya partier, om inte etablerade partier byter ståndpunkt i centrala frågor, vilket har skett i några fall. S och M har gått över till SD:s linje i invandring­sfrågan till exempel.

Europas maktelit koncentrer­ar sig dock på att hindra framväxten av nya partier i syfte att hindra folken att utöva folkstyre, därför att eliten anser att folket har fel. Och åsikten att folket har fel är helt legitim i en demokrati, men då skall man bilda opinion, inte försöka hindra bildandet av nya partier.

Makteliten hänvisar sina folkliga motståndar­e till SD, AfD och Rassemblem­ent National. Mörka moln över demokratin­s framtid!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden