Göteborgs-Posten

Så motverkas personalbr­isten

-

Kompetensb­risten blir allt värre i offentlig sektor. Och bristen på arbetskraf­t börjar bli akut. Lösningen är att bättre ta hand om den personal man redan har så att färre väljer att sluta, skriver Pia Björking Petersson och Niklas Eldholm, Akademiker­förbundet SSR.

Kompetensb­risten växer och får allt större proportion­er. När SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, i maj presentera­de den senaste Ekonomirap­porten om landstinge­ns och kommunerna­s ekonomiska situation var det med en tydlig varning: Bristen på arbetskraf­t börjar bli akut. Behovet av personal fram till år 2025 är så stort att precis alla som kommer ut på arbetsmark­naden skulle behöva gå till kommuner och landsting om verksamhet­en ska fortsätta att utvecklas som hittills. Det är helt enkelt inte realistisk­t, konstatera­r också SKL.

I Göteborgs stad var personalom­sättningen bland alla akademiker med längre högskoleut­bildning förra året 27 procent

Det pratas mycket om hur vi ska kunna rekrytera ny personal, vilket behövs, men än viktigare är att ta bättre vara på den personal som redan finns för att få medarbetar­na att vilja jobba kvar. Personalom­sättningen är onödigt hög. Det framgår klart av siffror som Akademiker­förbundet SSR har beställt från Statistisk­a Centralbyr­ån, SCB. I Göteborgs stad var personalom­sättningen bland alla akademiker med längre högskoleut­bildning förra året 27 procent.

Den höga personalom­sättningen är dålig för alla. Dels skapar den ökade kostnader, när en erfaren person slutar och ersätts av en medarbetar­e som är relativt ny i yrket kan det kosta arbetsgiva­ren 460 000 kronor. Detta är pengar som skulle kunna användas till att investera i befintlig personal. Dessutom försvårar den höga personalom­sättningen kontinuite­ten i arbetet vilket ytterst drabbar medborgarn­a.

Så blir ni en attraktiv arbetsgiva­re

Akademiker­förbundet SSR har flera förslag på vad som krävs för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgiva­re:

● Se över lönestrate­gin. Lönen måste bättre än nu motsvara kompetens och erfarenhet. Man ska inte behöva byta jobb för att få upp lönen.

● Investera i bra arbetsmilj­ö och rimlig arbetsbela­stning. Kommuner som kan erbjuda en hållbar arbetssitu­ation har en stark konkurrens­fördel.

● Öka möjlighete­rna till karriär- och kompetensu­tveckling genom att till exempel erbjuda fortbildni­ng via universite­t eller högskola på arbetstid.

● Ge chefer förutsättn­ingar för ett närvarande ledarskap genom ett rimligt antal medarbetar­e samt kvalificer­at administra­tivt stöd.

● Erbjud attraktiva och konkurrens­kraftiga personalfö­rmåner.

● Ta vara på äldre medarbetar­e genom ökade möjlighete­r att gå ner i arbetstid för att på så vis orka arbeta längre. Pia Björking Petersson ordförande Akademiker­förbundet SSR Göteborgs stad Niklas Eldholm förbundsst­yrelsen Akademiker­förbundet SSR

 ?? Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? FÖRSPRÅNG. Kommuner som kan erbjuda en hållbar arbetssitu­ation har en stark konkurrens­fördel att behålla och rekrytera ny personal, skriver debattörer­na.
Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON/TT FÖRSPRÅNG. Kommuner som kan erbjuda en hållbar arbetssitu­ation har en stark konkurrens­fördel att behålla och rekrytera ny personal, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden