Göteborgs-Posten

En förtätning som förfular

- SÄNKER STADEN. Arkivbild: LISA THANNER Blue magic

Jag cyklade ofta från Johanneber­g till älvmynning­en och havet. Jag erfor alltid en stor glädje och känsla av frihet. Men varför just där?

Så här tänker jag i efterhand. Jag har kommit ut ur Slottsskog­en och in i ett område av småskalig träarkitek­tur med ett uttryck som skapar intimitet. Det finns en atmosfär här. Det är lagom mycket bilar. Människor rör sig i kvarteren. Många cyklar. Det finns ett rikt utbud av affärer och restaurang­er. Det finns öppna ytor och slutna rum. Det finns parker. Det är nära till havet. Vägarnas och husens placering är sinnrikt planlagda av Albert Lilienberg i en stadsplan från 1916. Och här, på början av Slottsskog­sgatan, i Kungsladug­ård; alltid samma lycka. Men varför, varför, frågar jag mig än i dag, kan ett stadsrum skapa sådana känslor!?

Åtta år senare var det omständigh­eter som gjorde att jag flyttade hit, och jag bor kvar än i dag.

Nu sätter man återigen grävskopor i dessa marker, och bygger nya hus, men den här gången byggnader som är illa lokalisera­de, slarvigt ritade och skapade enbart för att råda bot på bostadsbri­sten. Kort uttryckt: Fula. Man våldför sig på en genial stadsplan, genom att inte ta hänsyn till den och inte heller förstå den.

Ansvariga sitter och skissar på nybyggen eftersom staden ska förtätas. Varje öppen yta, varje park, varje parkerings­plats får det att vattnas i munnen på dem. Jag undrar om de varit lika entusiasti­ska om någon smällt upp tiovånings­hus utanför deras egna fönster. Det är samma sak över hela stan. De enda som drar nytta av denna filosofi är det fåtal som flyttar in i de nya husen.

Ja, jag bryr mig om min stadsdel! Det räcker nu! Gör om, gör rätt! Bygg inte här!

 ??  ?? E-post: friaord@gp.se GP, Fria ord, 405 02 GBG Övriga ärenden: 031-62 41 58 (vard 10-12) Man våldför sig på en genial stadsplan i Kungsladug­ård genom att inte ta hänsyn till den och inte heller förstå den, skriver signaturen Blue magic.
E-post: friaord@gp.se GP, Fria ord, 405 02 GBG Övriga ärenden: 031-62 41 58 (vard 10-12) Man våldför sig på en genial stadsplan i Kungsladug­ård genom att inte ta hänsyn till den och inte heller förstå den, skriver signaturen Blue magic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden