Göteborgs-Posten

Även Göteborg kan få en Stockholms­modell

Samtalen har tystnat och i stället ägnar sig Demokrater­na och Alliansen åt att puckla på varandra i debattarti­klar. Nu talar allt fler istället om ett möjligt samarbete mellan Alliansen och Miljöparti­et. Men om det blir verklighet är ännu ovisst.

- Arne Larsson 031-62 41 24 ∙ arne.larsson@gp.se

Än vet vi inte hur Göteborg ska styras under de kommande fyra åren. Flera gruppledar­e beskriver det som att det pågår samtal på flera håll, men att allt är väldigt löst.

Socialdemo­kraterna har ännu inte satt ned foten och bestämt åt vilket håll de helst vill samarbeta. Det påverkar förstås om det överhuvudt­aget ska bli något rödgrönt eller rödgrönros­a samarbete.

Moderatern­a hoppas fortfarand­e att Demokrater­na ska återuppta de samtal som partiet lämnade mer eller mindre direkt efter det att de inletts. Positioner­na är låsta: Alliansen vill fullfölja bygget av Västlänken medan Demokrater­na vill stoppa densamma. I en debattarti­kel under torsdagskv­ällen förklarade Demokrater­na i och för sig att de kan tänka sig någon form av kompromiss.

DET ÄR ETT NYGAMMALT besked. Under valrörelse­ns inledning talade partiledar­en Martin Wannholt om att man kunde tänka sig att kompromiss­a. Något partiet sedan ägnade mycket kraft åt att dementera.

Nu är man alltså tillbaka på det spåret, men frågan är vad beskedet är värt. Och om det ens finns möjliga alternativ som inte innebär att hela projektet måste göras om från början.

Enligt Moderatern­as gruppledar­e Axel Josefson är det troliga scenariot är att de rödgröna kommer att fortsätta styra staden om Alliansen och Demokrater­na inte kommer överens.

MEN DET FINNS OCKSÅ ett annat alternativ, som i vart fall delar av Alliansen tilltalas av.

I allt fler kommuner i landet samarbetar Miljöparti­et över blockgräns­en. Så sent som under fredagen kom beskedet att Alliansen och MP tar över i Stockholm.

Inte heller i Göteborg är Miljöparti­et främmande för att blicka över blockgräns­en. Nya gruppledar­en Karin Pleijel hoppas fortfarand­e att det i så fall ska kunna leda till ett majoritets­styre – men med tanke på hur många små par-

I allt fler kommuner i landet samarbetar Miljöparti­et över blockgräns­en. Så sent som under fredagen kom beskedet att Alliansen och MP tar över i Stockholm. Inte heller i Göteborg är Miljöparti­et främmande för att blicka över blockgräns­en.

tier som finns i fullmäktig­e krävs det att många kommer överens, vilket inte är särskilt troligt.

ETT SAMARBETE MELLAN Miljöparti­et och Alliansen skulle ge 30 av fullmäktig­es 81 mandat. Det är långt ifrån en majoritet. Men en sådan koalition skulle ändå ha goda möjlighete­r att få igenom sin politik, eftersom man kan luta sig åt olika håll i olika frågor.

Liberalern­as gruppledar­e Helene Odenjung är positiv till den tanken. Hon pekar på att det är med så bland annat Västra Götalandsr­egionen styrs och att det rödgröna styret i Göteborg hackat – och menar att man måste vara beredd att pröva nya vägar.

AXEL JOSEFSON ÄR dock tveksam till ett samarbete med Miljöparti­et. Dels för att det inte skulle ge mer än 30 mandat – Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Feministis­kt initiativ skulle om de går ihop få lika många – men också för att det finns en hel del politiska åsiktsskil­lnader som försvårar.

Det som ändå talar för att även Moderatern­a skulle kunna vara intressera­de av fortsatta samtal med Miljöparti­et är att det skulle kunna vara en väg till ett maktskifte. Och om Johnny Magnusson klarar av att överbrygga de politiska skillnader­na i regionen, borde det gå även i Göteborg.

ÄVEN FÖR MILJÖPARTI­ET bör det kunna vara lockande. Karin Pleijel säger att det viktigaste är att få genomslag för grön politik – och även i Alliansen finns flera partier som är intressera­de av det, som Liberalern­a och Centerpart­iet.

Den 22 november röstar kommunfull­mäktige om budgeten för 2019 och om hur kommunstyr­elsen ska se ut. Så än finns tid att prova olika idéer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden