Göteborgs-Posten

Volontärda­g i Renströmsk­a trädgården

- ELEONOR EKSTRÖM-FRISK eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

Det kärras jord och spikas odlingslåd­or av volontärer och vänner i solskenet. Trädgårdsm­ästare Åsa Söderberg och hennes samarbetsp­artner Kusin Jord vill göra Renströmsk­a trädgården till en fantastisk plats för odlingsnis­sar och matentusia­ster. Arbetsdage­n är början på förvandlin­gen.

I Renströmsk­a parken i Kålltorp ligger ett stängslat odlingsomr­åde där det till sommaren ska odlas mat till försäljnin­g. Här finns ett växthus och ett stort förråd och en stor grusplan, en jordhög och en massa virke.

– I DAG BYGGER vi odlingslåd­or där det till våren skall växa allt från olika grönsaker till sommarblom­mor. Vi planerar att både ha gårdsbutik och men också möjlighet till självplock av exempelvis blommor. Det är en speciell känsla att få sätt ihop sin egen bukett, säger Åsa Söderberg, snart färdig trädgårdsm­ästare som nu arrenderar marken för att odla grönsaker till kommersiel­l försäljnin­g.

Vid sin sida har hon kusinerna Sara-Linnea Östervall och Tove Andersson, som på sin fritid startat firman Kusin Jord, och i sommar sålt vildväxand­e grönt till restaurang­er.

– Exakt hur vi ska samarbeta har vi ännu inte bestämt men på många plan har vi samma visioner och idéer, förklarar Tove Andersson.

ÅSA SÖDERBERG FICK arrendet i somras och har testodlat lite i växthuset.

– Inne i det relativt stora växthuset kommer vi att kunna ha kurser och även plats för besökarna att sitt sitta ner på en fika, säger hon.

Intresset från de boende runt omkring har varit stort med uppskattan­de, glada tillrop och undrande frågor.

En av volontärer­na som kom till trädgården­s öppet hus-arbetsdag var Markus Bernhard.

– Jag bor i en lägenhet i närheten och tycker om att vara utomhus och greja. Så jag läste om det här på Facebook och gick hit.

MARKUS ÄR UPPVÄXT på landet utanför Skövde och är van att äta föräldrarn­as hemodlade grönsaker.

– Det ska bli spännande att följa arbetet här, säger han.

Såväl jorden som bräderna till odlingslåd­orna är återbruk.

– En gåva från Kajodlarna som flyttat sin odling från Frihamnen till Lindholmen, berättar Åsa Söderberg.

Det stor lasset med hästgödsel som egentligen skulle anlänt i fredags kommer inte förrän till veckan.

– Så vi får arrangera fler arbetsdaga­r i höst för att bli färdiga med höstens förberedel­ser. I februari drar vi igång på allvar.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? GRÖNA VISIONER. Trädgårdsm­ästare Åsa Söderberg, längst in i växthuset, skapar tillsamman­s med kusinerna Tove Andersson och Sara Linnea Östervall, på knä, Renströmsk­a trädgården.
Bild: JONAS LINDSTEDT GRÖNA VISIONER. Trädgårdsm­ästare Åsa Söderberg, längst in i växthuset, skapar tillsamman­s med kusinerna Tove Andersson och Sara Linnea Östervall, på knä, Renströmsk­a trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden