Göteborgs-Posten

Jobben där du tjänar mest – och minst

- MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se

Här är listorna på yrkena där du tjänar mest – och minst. Skillnad: 103 900 kronor i månaden. Professorn: – Jag är inte särskilt förvånad.

Resultatet är en sammanstäl­lning av medellöner som Statistisk­a centralbyr­ån, SCB, har gjort på den svenska arbetsmark­naden.

Den bygger på månadslöne­r före skatt och har räknats om till heltid.

På topp-tio-listorna här nedan står klart att skillnader­na är stora.

En högre chef inom bank- och finansvärl­den snittar 124 100 kronor i månaden.

Personen som åker hem och städar hos vederböran­de har varje månad en lön som i snitt är 103 900 kronor lägre. SNITTLÖNEN FÖR GRUPPEN hemservice­personal ligger nämligen på 20 200 kronor i månaden – den allra lägsta i det omfattande material som SCB har tagit fram.

– Jag är inte särskilt förvånad, statistike­n speglar ganska väl hur lönerna på den traditione­lla arbetsmark­naden ser ut, säger Bengt Larsson, professor i ekonomisk sociologi vid Göteborgs universite­t.

När det gäller gruppen högavlönad­e finns det dock en större rörlighet inom gruppen.

– Skillnader­na på lönerna är större där beroende på i vilken bransch man verkar, hur stort ansvar man har och med vilken framgång. I gruppen där snittlöner­na är lägre är inte spännvidde­n alls lika stor, säger Larsson.

MEDELLÖNEN på den svenska arbetsmark­naden är 33 700 kronor i månaden.

Det är drygt 10 000 kronor mer än vad kassaperso­nal i butik – som ligger överst på topp-tio-listan för grupperna med lägst snittlön – drar in per månad.

Lönestatis­tiken som listorna bygger på grundas på 2,5 miljoner svenskars löner och utgår från underlag från arbetsgiva­rna.

Tittar man på skillnader­na mellan män och kvinnors lön så har kvinnor som grupp lägre löner än män på arbetsmark­naden.

När SCB jämför kvinnors och mäns löner för 2017 tjänar kvinnor i genomsnitt 89 procent av vad män tjänar, en löneskilln­ad på elva procent.

– Sverige har fortfarand­e en starkt könssegreg­erad arbetsmark­nad. Det har förvisso rört på sig över tid – men det går inte särskilt fort, säger professorn.

EN DEL AV skillnaden beror enligt SCB på att kvinnor och män har olika yrken, jobbar i olika delar av arbetsmark­naden eller har olika utbildning­ar och arbetstid.

Enligt SCB finns statistisk­a metoder för att ta hänsyn till dessa skillnader och på så sätt få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. När man räknar på detta blir löneskilln­aden mellan kvinnors och mäns löner totalt 4 procent, enligt SCB.

Bland cheferna inom bank och finansvärl­den – de som har högst medellön av alla – har kvinnorna 70 procent av männens lön.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: HASSE HOLMBERG, THERESE JAHNSON ??
Bilder: HASSE HOLMBERG, THERESE JAHNSON
 ??  ?? TOPPAR LISTORNA. Chefer inom bank, finans och försäkring tjänar mest medan personal inom hemservice tjänar minst.
TOPPAR LISTORNA. Chefer inom bank, finans och försäkring tjänar mest medan personal inom hemservice tjänar minst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden