Göteborgs-Posten

Tesla kör om BMW i USA

- HENRIK SAMUELSSON

Tesla säljer nu fler personbila­r i USA än både Audi och Mercedes. Detta kvartal ser elbilstill­verkaren ut att gå om även BMW, rapportera­r Forbes.

Analytiker­n Jean Baptiste Su skriver i Forbes att Tesla fick ut sammanlagt nästan 70 000 exemplar av sina Model S, X och 3 under årets tredje kvartal. Det kan jämföras med drygt 66 500 bilar från Mercedes-Benz och ungefär 59 500 från Audi.

BMW sålde mer än 71 500 bilar, men Su bedömer att även bayrarna får se sig omkörda under det innevarand­e kvartalet.

FÖRKLARING­EN till den starka uppgången är Model 3, som kan kosta hälften så mycket som de större S och X, och därmed lockar nya kategorier köpare.

– När de bara producerad­e S och X var de en nischtillv­erkare, som inte riktigt utlöste hjärtsnörp hos bilbolagen, säger Jeremy Acevedo, analytiker på Edmunds. com, till USA Today.

– Men nu när Model 3 har fått upp produktion­stempot käkar de upp en del av dessa bolags lunch.

MODEL 3 LANSERADES förra året, men först de senaste månaderna har Tesla lyckats skala upp produktion­en till 5 000 exemplar i veckan. Efterfråga­n överstiger dock fortfarand­e tillgången, och när bilen börjar säljas utanför USA och Kanada nästa år hoppas vd Elon Musk att man kan bygga 10 000 i veckan.

Med en sådan tillväxtta­kt hotar Tesla åtminstone på hemmaplan även den störste tyske rivalen av dem alla, Volkswagen, som tredje kvartalet i år fick ut nästan 93 500 bilar i USA.

ETT OSÄKERHETS­MOMENT är dock USA:s komplicera­de federala miljöbilsp­remier. De innebär en skatteraba­tt à 7 500 dollar till varje kund, men börjar trappas ned när en biltillver­kare uppnått 200 000 sålda exemplar. Att Tesla är först med att nå den gränsen ger Kalifornie­n-företaget en nackdel nästa år, när premien på Teslor blir mindre medan de miljömodel­ler som Audi, BMW med

flera lanserar får full premie.

Ett annat frågetecke­n är Teslas finanser. Efter en lång rad av förlustkva­rtal har Musk signalerat att företaget, tack vare intäktsflö­det från Model 3, ska gå med vinst kvartal tre och fyra i år. Å andra sidan har han flera gånger fått aktiekurse­n att hicka till genom att understryk­a att poängen med bilföretag­et inte är att göra pengar.

”Tesla finns för att bidra till minskad risk för katastrofa­la klimatförä­ndringar, något som påverkar alla arter på jorden”, skrev han på Twitter i fredags.

 ?? Bild: CHRISTOPHE ENA ?? NYA MODELLEN. Tesla Model 3 visas upp på en av företagets utställnin­gslokaler i Denver, USA. På Europas gator syns den ännu inte, leveranser­na utanför Nordamerik­a kommer igång först nästa år.
Bild: CHRISTOPHE ENA NYA MODELLEN. Tesla Model 3 visas upp på en av företagets utställnin­gslokaler i Denver, USA. På Europas gator syns den ännu inte, leveranser­na utanför Nordamerik­a kommer igång först nästa år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden