Göteborgs-Posten

Ny rättegång mot Trustordöm­d

- JONAS DAGSON

Det har gått drygt 20 år sedan den uppmärksam­made Trustorhär­van. Nu är en av huvudperso­nerna, Thomas Jisander, tillbaka i rätten. I dag börjar en rättegång där Jisander är åtalad för försök till grovt bedrägeri.

Det var 1997 som svenska medier fylldes med stora rubriker om Trustorhär­van, ett av de största ekobrotten i svensk rättshisto­ria. Flera hundratals miljoner kronor fördes från investment­bolaget Trustor till konton utomlands.

THOMAS JISANDER, SOM numera heter något annat, fälldes och var den ende i Trustorhär­van som dömdes till fängelse. Ett straff som han har avtjänat.

Men nu ställs han inför rätta igen, anklagad för ett nytt bedrägerif­örsök.

– Det handlar om omfattande och grov brottsligh­et. Det blir en lång och omfattande huvudförha­ndling, säger chefsåklag­are Henric Fagher inför rättegånge­n.

Rättegånge­n skulle ha börjat redan i slutet av september, men drar nu igång på måndagen i stället.

Jisander och en medåtalad, en man i 40-årsåldern, påstås via ett bolag hemmahöran­de i Göteborg ha vänt sig till norska Eksportkre­ditt och där ansökt om ett lån om omkring 120 miljoner svenska kronor. Till grund för låneansöka­n sägs de ha lämnat osanna uppgifter och därigenom försökt få Eksportkre­ditt att bevilja lånet. Åtalet gäller därför försök till grovt bedrägeri och grovt bokförings­brott.

– De är två personer som handlar tillsamman­s och i samförstån­d, som jag uttrycker det. De har haft ett gemensamt brottsuppl­ägg, säger chefsåklag­are Henrik Fagher.

DE ÅTALADE MÄNNEN förnekar brott.

– Han säger att han är oskyldig. Enligt honom handlar det om ett investerin­gsoch utveckling­sprojekt, säger Jisanders försvarsad­vokat Taavi Tuula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden