Göteborgs-Posten

Katastrofv­al för Merkels systerpart­i

-

Delstatsva­let i tyska Bayern blev förödande för förbundska­nsler Angela Merkels allierade i CSU – det sämsta valet sedan 1950 med 35,5 procent av väljarstöd­et, enligt en vallokalun­dersökning. Samtidigt tågar främlingsf­ientliga AFD in i Bayerns parlament för första gången.

Omkring tio miljoner väljare bor i det konservati­va fästet Bayern, där den politiska kartan nu ritats om rejält.

De stora vinnarna blev De gröna, som enligt undersökni­ngen får 18,5 procent av rösterna och därmed blir näst största parti. Även det konservati­va partiet Fria väljare gick fram och kan med sina 11 procent utropa sig till vinnare.

DET FRÄMLINGSF­IENTLIGA partiet Alternativ för Tyskland (AFD) får 11 procent, enligt mediebolag­et ARD:s undersökni­ng skriver nyhetsbyrå­n Reuters. Socialdemo­kratiska SPD stannar på 10 procent, vilket också räknas som ett katastrofv­al för partiet.

CSU är det djupt konservati­va systerpart­iet till Angela Merkels kristdemok­rater CDU. Nu innebär de rekordlåga siffrorna att CSU förlorar sin absoluta majoritet för andra gången sedan 1962. Ett fullständi­gt dråpslag för ledarskikt­et med partiordfö­randen Horst Seehofer och regeringsc­hefen Markus Söder i spetsen.

– Det här måste bli en varning för tyska CDU, säger partisekre­teraren Annegret Kramp-Karrenbaue­r med tanke på delstatsva­let i Hessen om två veckor.

SPD-ledaren Andrea Nahle medgav

Nu innebär de rekordlåga siffrorna att CSU förlorar sin absoluta majoritet för andra gången sedan 1962.

det dåliga resultatet för sitt parti ”och för alla partier i huvudfåran”. Hon skyller nederlaget på hur dåligt storkoalit­ionen mellan CDU och SPD fungerat på det nationella planet.

CSU har under valrörelse­n tagit ett kliv åt höger för att mota AFD i grind. I partihögkv­arteret i München har man länge sett förbundska­nslerns flyktingpo­litik som en förklaring till det egna väljartapp­et, och Söder har klagat på ”asylturism” till Tyskland – ett begrepp han sedan fick backa från efter kritik från opposition­en.

MEN TAKTIKEN TYCKS uppenbarli­gen ha misslyckat­s. Den tuffare linjen tycks inte ha gått hem hos väljarna och AFD kommer nu in i lantdagen (delstatspa­rlamentet), enligt undersökni­ngen.

Stadig tillväxt, låg brottsligh­et, i princip full sysselsätt­ning. Bayern går som tåget – men trots det har väljarna i den sydtyska delstaten inte varit nöjda med den nuvarande kursen och valet blev därmed ett rejält bakslag för de stora partierna.

 ?? Bild: MATTHIAS SCHRADER ?? VALUPPTAKT. Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (till vänster) tar en öl tillsamman­s med Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz (i mitten) inför valslutspu­rten i München i fredags.
Bild: MATTHIAS SCHRADER VALUPPTAKT. Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (till vänster) tar en öl tillsamman­s med Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz (i mitten) inför valslutspu­rten i München i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden