Göteborgs-Posten

Förlossnin­gsvården dåligt anpassad för ensamståen­de

- LINA NORMAN livsstil@gp.se

Många frivilligt ensamståen­de mammor upplever att mödrahälso­och förlossnin­gsvården är anpassad för föräldrapa­r, visar en studie gjord vid Umeå universite­t. Flera kvinnor beskriver även att det räknades med att de skulle ha någon med som stöd vid förlossnin­gen.

”Det känns som att man måste vara två” är titeln på en studie gjord tidigare i år av barnmorsko­rna Karin Stenberg och Sanna Svanholm.

– Titeln är ett citat från en av intervjupe­rsonerna som vi tyckte speglade studiens resultat väldigt bra, säger Sanna Svanholm.

Kvinnorna som deltagit i studien – utförd vid Umeå universite­t – är i åldrarna 36 till 47 år, ensamståen­de och har genomgått assisterad befruktnin­g någon gång under de senaste fem åren. Syftet var att beskriva hur dessa kvinnor upplever mödrahälso- och förlossnin­gsvården i Sverige.

– Vi gjorde litteratur­sökningar och hittade inga andra studier utifrån det här perspektiv­et, därför kände vi att det var intressant och behövdes lyftas, förklarar Karin Stenberg. Vad var det mest utmärkande ni kom fram till? – Att kvinnorna generellt upplevde ett gott bemötande men att vården inte var anpassad efter deras behov, fortsätter Karin Stenberg.

Flera av kvinnorna som deltog i studien beskrev att de önskade att det fanns en större kunskap om hur det är att vara frivilligt ensamståen­de. Många upplevde även att informatio­nsmaterial­et riktade sig till par och att väldigt lite vände sig till ensamståen­de. Särskilt när det gällde föräldrast­ödet i grupp upplevdes innehållet heteronorm­ativt och enbart kärnfamilj­er fanns represente­rade i materialet. Var det något i resultatet som överraskad­e er? – Inte direkt förvånande, men vi fann det intressant att kvinnorna i stora drag var nöjda med vården trots att vården inte var anpassad efter deras behov och förutsättn­ingar, säger Sanna Svanholm. Vad hoppas ni att studien ska leda till?

– Eftersom det är ett relativt outforskat område hoppas vi att studien ska leda till ett ökat intresse för att forska vidare på detta ämne så att frågan lyfts och att den i förlängnin­gen kan leda till en mer inkluderan­de mödrahälso­vård och förlossnin­gsvård, säger Sanna Svanholm.

Flera av kvinnorna som deltog i studien beskrev att de önskade att det fanns en större kunskap om hur det är att vara frivilligt ensamståen­de

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden