Göteborgs-Posten

Möt krukväxter­nas exotiska sköna juvel

- ELEGANT UTTRYCK. Två orkidéer i vas ger ett elegant minimalist­iskt intryck. ANNA BRATT

Exotisk, vacker och ofta lättskött – det är lätt att fastna för den färgglada och spektakulä­ra orkidén, som dessutom blommar outtröttli­gt i den grå vintern. Och för den som vill avancera från brudorkidé­n finns det mängder av arter att upptäcka.

Säg orkidé och de flesta tänker på brudorkidé­n, den vackra och lättskötta Phalaenops­is som ger en färgklick till fönsterbrä­dan. Men faktum är att det finns en fantastisk variation inom orkidéfami­ljen.

– Det är det som gör den så spännande, säger Marita Åkesson, som har en egen samling på flera hundra plantor.

MARITAS FASCINATIO­N BÖRJADE med en skoorkidé, Paphiopedi­um insigne.

– Det var den man hittade i svenska hem förr. Den är svalväxand­e och passade bra på landet där vissa rum stod oeldade under vintern. Jag tyckte att den såg så spännande ut och jag tycker fortfarand­e väldigt mycket om skoorkidée­r.

För den som inte har ett glödande intresse för just orkidéer utan mest vill ha en snygg inredning är brudorkidé­n ett utmärkt val, tycker Marita Åkesson.

För den som inte har ett glödande intresse för just orkidéer utan mest vill ha en snygg inredning är brudorkidé­n ett utmärkt val

– Om man får generalise­ra lite så är ju brudorkidé­erna otroligt lättodlade, de behöver ingen specialbeh­andling, bara vatten, näring och ljus. De är tacksamma eftersom de blommar så länge, ibland i flera månader.

ORKIDÉN SLOG IGENOM på bred front i Sverige för snart 40 år sedan och i dag är den lätt att få tag på i handeln. Marita Åkesson har nischat in sig på de ovanligare sorterna och reser till Frankrike en gång i månaden för att hämta hem ovanliga orkidéer som

hon säljer via sin hemsida.

Vill man avancera från brudorkidé­n tipsar Marita om Cattleya.

– Där finns ett jätteutbud av stora, färgglada blommor med fantastisk doft! Brudorkidé­er är ju oftast doftlösa. Nackdelen med Cattleya är att den inte blommar lika länge.

Bland Cattleya finns också många fina hybrider – något Marita rekommende­rar för den som inte är väldigt erfaren. Det är alltid lättare att lyckas med hybrider än med rena arter.

– Jag brukar säga att besvärliga föräldrar får snälla barn – om man korsar två arter som är kända för att vara svårodlade blir hybriden ofta mer accepteran­de, den ställer inte samma krav på livet.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PROFFS. Marita Åkesson har jobbat profession­ellt med orkidéer sedan 1990-talet. Här med en primärhybr­id inom släktet Paphiopedi­lum, som är en favorit.
Bild: PRIVAT PROFFS. Marita Åkesson har jobbat profession­ellt med orkidéer sedan 1990-talet. Här med en primärhybr­id inom släktet Paphiopedi­lum, som är en favorit.
 ??  ??
 ??  ?? VANLIG. Dendrobium nobilehybr­ider är vanliga i handeln och får många blommor utefter hela bulben.
VANLIG. Dendrobium nobilehybr­ider är vanliga i handeln och får många blommor utefter hela bulben.
 ??  ?? MÅNGA OLIKA. ”Det finns många tusen arter av orkidéer, med väldigt olika krav på livet.
MÅNGA OLIKA. ”Det finns många tusen arter av orkidéer, med väldigt olika krav på livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden