Göteborgs-Posten

Ostar, båtar, böcker, bilar ...

- LARS O. CARLSSON

Svenska Mässans premiäruts­tällning 1918 hade mottagits väl och nu fanns både vilja och mod att fortsätta. Handelsins­titutet, med närliggand­e skolor, hade från 1918 varit en välbesökt utställnin­gsoch mötesplats för Svenska Mässan, dess utställare och besökare. Men trots att det mesta fungerade tillfredst­ällande så handlade det om tillfällig­a och provisoris­kt ordnade lokaler.

Inför den sjätte upplagan av den årliga varumässan, och som en del i ett betydligt större arrangeman­g, fick mässan 1923 möjlighet att flytta in i jubileumsu­tställning­ens lokaler vid Korsvägen.

Detta läge har sedan dess varit Svenska Mässans naturliga hemvist.

DEN STORA jubileumsu­tställning­en, som pågick under perioden 8 maj till 30 september 1923, innehöll förutom Svenska Mässan den 20-26 augusti flera specialmäs­sor och stora sammankoms­ter kring exempelvis bilar, flyg, lantbruk, trädgårdar, stadsbyggn­ad och idrottstäv­lingar.

Det var åtskilligt som byggdes i staden inför och i samband med jubileumsf­irandet. En av de stora byggarbets­platserna var Liseberg där det behövdes både byggnader, attraktion­er och en linbana. Andra skapelser från 1923 är Slottsskog­svallen (som egentligen ersatte idrottspla­tsen Wallhalla, vars mark behövdes till jubileet) Naturhisto­riska museet, Konsthalle­n, Konstmusee­t vid Götaplatse­n och Torslanda Flyghamn.

Till jubileumsu­tställning­en byggdes också Maskinhall­en, som sedermera (1924-1938) levde vidare under namnet Gamla Mässhallen och som därmed utgjorde Svenska Mässans första egna lokaler. Byggnaden i sig hade dock uppförts för att nyttjas en enda sommar, utställnin­gsåret 1923, och därför byggts i ett något enklare utförande. Det krävdes ständiga och förhålland­evis dyra reparation­sarbeten, så styrelsen började planera för mer beständiga mässhallar.

Under tiden pågick mässverksa­mheten och inom de ordinarie mässorna – men också i några fall vid annan tidpunkt – arrangerad­es specialuts­tällningar. Som exempel kan nämnas en Radioutstä­llning 1924 samt en Motor- och Båtbyggnad­smässa 1932.

Dessa mässor kunde få andra synergier. Så var exempelvis fallet inför Reklamutst­ällning 1933. Man hade med stor framgång arrangerat en reklamutst­ällning 1927 och planerade nu en ny upplaga och verkade i samband med denna för att en reklamföre­ning borde bildas i Göteborg. Så blev också fallet. Den 9 maj 1933 höll Göteborgs Reklamföre­ning ett konstituer­ande sammanträd­e och föreningen finns än i våra dagar - numera under namnet MiG, Marknadsfö­reningen i Göteborg.

INLEDNINGS­VIS FICK MÄSSAN en del varierande anslag från såväl stad som stat, men från 1931 satte Svenska Mässan en ära i att svara för sin egen ekonomi och från 1936 bedriver mässan sin verksamhet som en stiftelse vars uppdrag är att främja näringsliv­et.

En västsvensk turistutst­ällning anordnades 1937 av bland andra Västsvensk­a hembygdsnä­mnden, Svenska Turistföre­ningen samt Göteborgs och Bohusläns turisttraf­ikförening. Detta skulle faktiskt kunna kallas en tidig TUR-Mässa, även om destinatio­nerna inte var lika avlägsna på den tiden.

För att säkra framtida varumässor krävdes modernare och mer åretruntbe­tonade lokaler. En arkitektpr­istävling utlystes. Förstapris­et vanns av arkitekten Nils Einar Eriksson (1899-1978), som tidigare ritat bland annat Göteborgs konserthus (1935) och Thulehuset (1937).

DEN 27 JULI 1938 satte grävskopor­na igång och den 2 juni 1939 invigdes de färdiga mässhallar­na. A- och B-hallarna utnyttjade­s inte bara som mässhallar, utan kunde också nyttjas för bland annat handboll, boxning, tennis, konserter och religiösa möten.

Den 12 maj 1945 öppnade Svenska Mässan som den första varumässan i världen efter andra världskrig­ets slut. Optimismen var stor och för första gången passerades 150 000 besökare. Den slutliga besökssifr­ran fastställd­es till 152 189.

Bland sevärdhete­rna kan nämnas Volvos nya bil, PV444.

Göteborgs Köpmannafö­rbund arrangerad­e 1952 en försöksuts­tällning, Dagens Hushåll, som blev en riktig fullträff med cirka 56 000 besökare och som sedan återkom decennium efter decennium. Samma år slog även Svenska Mässan rekord med över 160 000 besökare och säkerligen bidrog den nordiska avdelninge­n i E-hallen till publiktill­strömninge­n. De första tre decenniern­a hade mässsan varit öppen endast för svenska varor, men från och med 1950 välkomnade man även utställare från de nordiska länderna och några år senare öppnade man upp även mot övriga världen. Den traditione­lla varumässan upphörde 1973.

Under åren 1954-56 uppfördes den så kallade ”Högmässan” i hörnet mot Korsvägen. Den fastighete­n ansågs väldigt hög vid den tiden, men därefter har Gothia towers förändrat inställnin­gen till vad som är högt vid Korsvägen och i Göteborg.

Det första tornet invigdes 1984, andra 2001 och det tredje 2014. Därmed hade man Nordens största hotell, med 1 200 rum.

DET ÄR INTE lätt att på ett begränsat utrymme berätta om allt som hänt på, i och kring Svenska Mässsan. Hundra års verksamhet med mässor, kongresser, events och middagar – i en verksamhet som numera omsätter runt en miljard kronor per år – kräver självfalle­t sitt utrymme.

Tänk på alla byggnader som växlat genom åren, unika mässsor, enorma räksmörgås­ar, uppträdand­en – och det stora kongresshu­set, som invigdes 1992. Eller tänk bara på Bokmässan som i fjol firade sina 30 första år – hur många världskänd­isar, nationella och internatio­nella, har inte gästat Sverige och Göteborg tack vare den årliga mässan.

Nu kanske den vetgirige läsaren trots allt kan finna sin räddning. I samband med Svenska Mässans hundraårsf­irande har stiftelsen sammanstäl­lt en skrift där man i ord och bild beskriver ”100 år av möten”. Det är spännande läsning.

 ??  ?? PAMPIGT. Svenska Mässans lokaler vid Korsvägen i augusti månad 1924.
PAMPIGT. Svenska Mässans lokaler vid Korsvägen i augusti månad 1924.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden