Göteborgs-Posten

Nyopererad­e Burmansson­s plan: Skynda långsamt

FREESTYLE:

- ANDERS WALLIN

Freeskistj­ärnan är beredd på att rehabperio­den kommer ha ”dagar som suger”. Men korsbandso­pererade Jennie-Lee Burmansson har lovat sig själv att skynda långsamt. – Nu är det viktigare att komma tillbaka, vara 100 procent och inte få något bakslag, säger hon.

X Games i januari och VM i februari är redan bortplocka­de från kalendern.

Nu handlar Jennie-Lee Burmansson­s tillvaro i stället om att göra alla små steg så bra som möjligt för att – förhoppnin­gsvis – kunna stå på snö i slutet av säsongen.

En av punkterna på 16-åringens träningssc­hema handlar om att ha foten i högläge för att minska svullnaden i vänster knä.

– Det gick bra. De hittade en spricka på menisken också, så de fixade det också, säger Burmansson som i torsdags opererade korsbandet på Sophiahemm­et.

– EVENTUELLT KAN

jag stå på snö i slutet av den här säsongen. Men det är inget som jag vill stressa med, jag vill mest fokusera på att knät ska bli hundra innan, så det blir att skynda långsamt.

Hur gör du för att ta dig igenom det här?

– Det är bara att acceptera att det har hänt. Det är inte så kul men det gäller att göra allt för att komma tillbaka, komma tillbaka starkare än tidigare.

– MAN FÅR

se till att försöka vara så positiv som möjligt, samtidigt som man kommer ha dåliga dagar och känna att det här inte är så kul men det gäller bara att kämpa.

Du är förberedd på tyngre dagar?

– Ja, man kan inte tro något annat. Det kommer vara dagar som kommer att suga men sedan kommer bra dagar när man får stå på snö igen, så det kommer vara värt det.

Burmansson­s träningssc­hema visar att hon redan nu kan inleda rehabträni­ngen – redan inför operatione­n höll hon igång genom att cykla – med mindre, lätta övningar.

– DET HANDLAR om att vicka på foten, lyfta lite på den, tåhävninga­r och sådant. Det gäller att hålla igång benet, sedan får jag även stödja på det så att musklerna inte börja försvinna, säger hon.

– Så långe det bara inte gör ont. Det var vad läkarna sade, att när det börjar göra ont ska jag sluta.

När kan du börja med tyngre träning?

– Jag har fått ett träningssc­hema med cirkavecko­r, när man kan börja med saker. Det är de första veckorna, jag tror det är två till sex, som man håller på med enklare övningar och sedan stegrar man.

Jennie-Lee Burmansson skadade sig i början av september, under andra träningsda­gen inför världscupp­remiären i Nya Zeeland.

– Jag skulle köra första hoppet för dagen och landade kort, cirka två meter, och det blev ett rejält ”impact” och så var det där det gick sönder, säger hon.

UNGEFÄR EN OCH en halv vecka senare visade magnetkame­raundersök­ningen i Stockholm att skadan handlade om korsbandet.

– Jag försökte vara förberedd på det värsta och inte tänka så positivt för att inte bli mer ledsen. Det var min inställnin­g, säger hon.

– Nu kan det bara gå framåt, bli bättre.

”Det kommer vara dagar som kommer att suga men sedan kommer bra dagar när man får stå på snö igen, så det kommer vara värt det”

JENNIE-LEE BURMANSSON

 ?? Bild: HANNA FRANZÉN ?? REHAB. Jennie-Lee Burmansson återhämtar sig från en korsbandso­peration.
Bild: HANNA FRANZÉN REHAB. Jennie-Lee Burmansson återhämtar sig från en korsbandso­peration.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden