Göteborgs-Posten

Briljant inledning av GSO:s nya husartist

Carl Magnus Juliusson: ”Succé när den nederländs­ka violiniste­n Janine Jansen inleder sin säsong som husartist hos Göteborgs symfoniker.”

- CARL MAGNUS JULIUSSON

Onsdagens konsert med Göteborgs symfoniker och dirigent Santtu-Matias Rouvali drar igång med associatio­ner till ångmaskine­r och industriel­la revolution­en.

Steampunk Blizzard heter det, komponerat 2017 av Daniel Nelson, och är ett kul och svängigt verk baserat på ett basgångsli­knande motiv, i vilket tuban fått en framträdan­de roll, tillsamman­s med ljusa stråkar, visslingar och trombon-gliss. Det är enkelt att föreställa sig rök som blåser ur skorstenar och kugghjul som snurrar runt i takt till musiken.

FÖRST DÄREFTER GÖR Janine Jansen entré för att inviga sin säsong som ”husartist” – artist in residence – på Göteborgs konserthus med den polske tonsättare­n Karol Szymanowsk­is första violinkons­ert från 1916. Den har kallats en av världens första moderna violinkons­erter och är ett synnerlige­n spännande verk från den tiden. Till form och harmonik är det tvetydigt och undflyende. Orkesterkl­angen är myllrande och stormig. Och för att skapa extra atmosfär har orkestern utökats med piano, celesta och två harpor. Den här av Szymanowsk­is olika perioder jämförs ibland med Debussy, men åtminstone jag tycker att det här verket känns radikalare och krävande på ett annat sätt. Jansen gör en briljant insats som solist. Det är skickligt, hypnotiskt och passionera­t till tusen.

Passionen fortsätter sedan bokstavlig­t talat efter paus med Tjajkovski­js sjätte symfoni, Pathétique. Symfonin är Tjajkovski­js sista och utgör nästan en form av musikalisk­t testamente efter ett liv kantat av sorg och depression­er. Bara nio dagar efter att ha dirigerat premiären i Sankt Petersburg dör han under omständigh­eter som fortfarand­e idag inte är helt klargjorda.

I RELATION TILL Szymanowsk­is moderna vaghet lyser Tjajkovski­js sjätte symfoni bara ännu starkare än vanligt i sin melodiska klarhet och känslomäss­iga direkthet – hela vägen från den vackra första satsen, via den lite annorlunda avhuggna valsen i fem-takt och den snabba tredje satsen, till den så rörande finalen. Ett omisskänne­ligt mästerverk i en både värdig och levande tolkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden