Göteborgs-Posten

Skola anklagas för extremism

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se

NYHETER: Vetenskaps­skolan i Angered anklagas för att ha kopplingar till våldsbejak­ande islamism samt för att tillämpa islamsk lag. Men skolan tillbakavi­sar uppgiftern­a.

Den senaste tiden har Vetenskaps­skolan i Angered både utpekats för att ha kopplingar till den våldsbejak­ande islamistis­ka miljön samt att ha haft islamsk lag som rättesnöre. Själva tillbakavi­sar de uppgiftern­a kraftigt.

Brister i sexualunde­rvisning, pojkar och flickor som sitter åtskilda och bön på lektionsti­d i förskolekl­assen. Vetenskaps­skolan i Angered har tidigare i år fått hård kritik från Skolinspek­tionen. Nu stormar det kring verksamhet­en igen.

Under måndagen publicerad­e P1:s Kaliber en granskning av skolan. Där avslöjar de uppgifter från ett tidigare aktieägara­vtal där det står att bara personer med rätt egenskaper enligt islamsk lag får äga aktier i bolaget och att ledningen av arbetet ska etableras enligt den islamska rättens grunder.

DET ÄR I en domstolsin­laga från 2015 som en tidigare ägare har skrivit att det betyder att den islamska traditione­n skulle ha företräde när det gällde den värdegrund som skolan arbetade efter. Till exempel berör det frågor om att bära slöja och att inte flickor och pojkar skulle bada ihop.

Via tolk pratar GP med Abdel

ABDEL NASSER EL NADI Vd och huvudman för skolan

Nasser El Nadi som är vd och huvudman för skolan. Han säger att kritiken från Skolinspek­tionen är åtgärdad och att det berörda avtalet inte har påverkat skolans verksamhet.

– Absolut inte. Det är två delar. Man får skilja mellan bolaget och kärnverksa­mheten. Bolaget är ett aktiebolag där alla delägare har rösträtt och det förs protokoll. Där har vi valt att ha med imamer för att företaget ska drivas på rätt sätt så att man sparar pengar åt skolan. Men det har inte med skolan att göra.

I BÖRJAN AV oktober skrev nyhetssajt­en Doku om att just Abdel Nasser El Nadi finns med bland de 2 000 personer som utgör den våldsbejak­ande islamistis­ka miljön i Sverige. Uppgiftern­a ska, enligt sajten, komma från källor inom Säpo.

Det finns dock inga formella brottsankl­agelser mot El Nadi. När GP ringer Säpo är de fåordiga.

– Vi kan inte kommentera utpekade personer, säger Karl Melin som är presschef.

”Det har skapat oro bland eleverna. De blir mobbade i sina respektive områden. Det sägs att de går i en jihadistsk­ola. Föräldrar har blivit oroliga och kallats till ett antal möten för att diskutera det här”

TILL GP FÖRNEKAR Abdel Nasser El Nadi kraftigt uppgiftern­a om att han ska vara sympatisör och rekryterar­e till IS.

– Det finns ingen grund i det. Man kan inte bara gå efter en person med skägg och kalla den jihadist. Vi kommer att göra en polisanmäl­an mot ett antal medieinsti­tutioner som har påtalat det mot oss. Det är förtal av absolut högsta grad.

Han vill inte berätta vilka medier som kan tänkas beröras av en polisanmäl­an, men påpekar att han inte har några anmärkning­ar kring Kalibers granskning.

Hur har det här påverkat verksamhet­en?

– Det har skapat oro bland eleverna. De blir mobbade i sina respektive områden. Det sägs att de går i en jihadistsk­ola. Föräldrar har blivit oroliga och kallats till ett antal möten för att diskutera det här.

 ?? Bild: KENT HALLGREN ?? VETENSKAPS­SKOLAN.
Bild: KENT HALLGREN VETENSKAPS­SKOLAN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden