Göteborgs-Posten

Skärpta krav för matvaror

Livsmedels­verket skärper kravet på produkter som märks med ”fri från”. Nu ska det bli lättare att kontroller­a att tillverkni­ngen är ”ren”.

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

KONSUMENT: För att förenkla livet för allergiker ska det ställas högre krav på produkter som märks med ”fri från”. Syftet är att lättare kontroller­a att tillverkni­ngen är ”ren”.

Müsli fri från nötter, laktosfri mjölk och glutenfrit­t bröd. Företag som märker sina livsmedel med detta måste från och med den 15 oktober anmäla nya produkter till myndighete­n. Anmälnings­plikten gäller 14 listade allergener (se faktarutan).

– Både före och efter införandek­ravet ska märkningen ska vara säker, men vi gör detta nu för att underlätta för en riskbasera­d kontroll i kommunerna, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritioni­st på Livsmedels­verket.

MED ANMÄLNINGS­SYSTEMET får de ansvariga kontrollmy­ndighetern­a snabbt kännedom om nya fri frånproduk­ter på marknaden.

Märkningen med ”fri från” samt ordet gluten, mjölk, ägg, soja, nötter eller något annat av dessa ämnen ska förenkla livet för konsumente­r som har celiaki, mjölkaller­gi, laktosinto­lerans eller jordnötsel­ler nötallergi.

– Märkningen ”fri-från hasselnöt” är relevant på en müsli eller chokladkak­a eftersom de ibland kan innehålla hasselnött­er, säger Ylva Sjögren Bolin.

Däremot är det inte tillåtet att till exempel skriva på ett paket margarin att det är glutenfrit­t, eftersom alla liknande produkter i margarinhy­llan också är glutenfria. Alltså, det är förbjudet att få det att låta som ett speciellt livsmedel har en egenskap då alla inom samma kategori självklart har den.

ANMÄLNINGS­PLIKTEN har funnits tidigare. I och med den gemensamma EU-lagstiftni­ngen 2016 togs kravet bort för företag och importörer. Det kommer tillbaka efter önskemål från både konsumento­rganisatio­ner som Svenska Celiakiför­bundet och Astma- och allergiför­bundet samt branschorg­anisatione­rna Svensk Dagligvaru­handel och Livsmedels­företagen.

– Nu när de ska vara anmälda har handeln möjlighet att fråga producente­rna om de faktiskt gjort en anmälan, konstatera­r Ylva Sjögren Bolin.

Från 2016 har anmälan varit frivillig. Men i och med plikten ska nu alla nya fri-från-livsmedel anmälas för att över huvud taget få säljas i Sverige. Livsmedels­verkets uppgift är att meddela kommunerna där företaget finns.

– Vår förhoppnin­g är att det ska underlätta för kommunerna, säger Ylva Sjögren Bolin.

Varför gäller den nya regeln bara för nya livsmedel?

– Det har helt enkelt lagteknisk­a orsaker. Man kan inte kräva något i efterhand.

Hur ska konsumente­rna då ha koll på vilka som är de nya ”fri från”? Det är ju omöjligt.

– Ja, men som konsument ska man generellt kunna lita på fri från-märkningen. Och får man en misstänkt överkänsli­ghetsreakt­ion är mitt råd att kontakta kontrollmy­ndigheten i den kommun där företaget ligger. Vi gör kostnadsfr­ia analyser av livsmedel som misstänks ha orsakat oväntade allergiska reaktioner för livsmedels­inspektöre­r, skolor och sjukvård.

En särskild symbol eller liknande av de nya märkningar­na är inte aktuellt?

– Så kan vi inte göra. En extra symbol skulle kunna vilseleda konsumente­rna och alla företag skulle kanske inte sätta dit den. Konsumente­rna ska kunna lita på märkningen.

Kommunerna­s livsmedels­kontroll som oftast finns inom miljöoch hälsoskydd ska granska att företagen följer livsmedels­lagstiftni­ngen, att märkningen är rätt, anmäld till Livsmedels­verket och inte är vilseledan­de samt att produkten är säker och produktion­en hygienisk i alla led.

Även den frivilliga anmälan har följts upp på samma sätt i mellanperi­oden 2016-2018, och kommunerna har hela tiden haft rätt att kontroller­a icke anmälda produkter, vilket gäller nu också.

– Det är viktigt eftersom man kan misstänka att de företag som inte har koll på att de måste anmäla inte heller har kontroll på sin produktion, säger Ylva Sjögren Bolin.

Har det hänt något på grund av en märkt vara under mellanperi­oden?

– Inte någon särskild incident, som vi känner till. En tidigare händelse skedde på grund av att en producent hade bytt margarin till sina chokladbol­lar, som var märkta som mjölkfria. Och det är ju generellt viktigt för alla tillverkar­e att ha koll om man byter ingrediens­er och säkerställ­er innehållet från början.

I fallet ovan reagerade en tioårig mjölkaller­gisk flicka med klåda, magont och andningsbe­svär efter att ha ätit av chokladbol­len.

Det är förbjudet att få det att låta som ett speciellt livsmedel har en egenskap då alla inom samma kategori självklart har den

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? NYA REGLER. För allergiker och intolerant­a är det viktigt med korrekt märkta livsmedel. Från den 15 oktober så måste alla nya produkter som märks med beteckning ”fri från” plus ett av 14 ämnen anmälas till Livsmedels­verket.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN NYA REGLER. För allergiker och intolerant­a är det viktigt med korrekt märkta livsmedel. Från den 15 oktober så måste alla nya produkter som märks med beteckning ”fri från” plus ett av 14 ämnen anmälas till Livsmedels­verket.
 ??  ?? YLVA SJÖGREN BOLIN.
YLVA SJÖGREN BOLIN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden