Göteborgs-Posten

Långt kvar till jämställda bolag

Flera Göteborgsb­olag saknar helt kvinnor i ledningsgr­uppen

- anthon näsström anthon.nasstrom@gp.se

EKONOMI: Fler kvinnliga börsdirekt­örer, men fortfarand­e långt kvar till jämställda ledningsgr­upper och styrelseru­m. Det visar stiftelsen Allbrights jämställdh­etsrapport som släpptes i går. GP har träffat Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen.

De kvinnliga börsdirekt­örerna har blivit fler men än är det långt kvar till jämställda ledningsgr­upper och styrelseru­m. Dessutom går andelen Göteborgsb­olag som är jämställda ner, enligt stiftelsen Allbrights rapport som släpptes på måndagen.

23 procent av börsbolage­ns ledningsgr­upper utgörs av kvinnor. Göteborgsb­olagen ligger strax under snittet, på 22 procent.

– De är något sämre än snittet, men snubblande nära. 15 av 26 Göteborgsb­olag befinner sig på den gula listan, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som på måndagen släppte sin årliga jämställdh­etsrapport.

På gula listan hamnar bolag som har både kvinnor och män i ledningsgr­uppen men inte tillräckli­gt. Men överlag är det inte smickrande siffror Allbright visar för de börsnotera­de bolagen med säte i eller kring Göteborg. Särskilt när det kommer till den röda listan, där bolag som saknar kvinnlig representa­tion i ledningsgr­uppen.

Bland Göteborgsb­olagen är det sju på den röda listan, ett räknas som ”dubbelrött” – vilket innebär att kvinnlig representa­tion även saknas i styrelsern­a. Det handlar om Viking Supply Ships.

SERNEKE GROUP hamnar också på den röda listan, då bolaget i nuläget inte har någon kvinna i ledningen.

– Vi jobbar aktivt med att få in kvinnor överlag i branschen, så att kvinnor får bättre möjlighet att göra karriär. Vårt mål om 50/50 i styrelsen har vi nått, men det är svårare i koncernled­ning. Vi har senaste året anställt kvinnor till många chefsposit­ioner, personer som garanterat kommer nå ledningsni­vå inom några år, säger vd Ola Serneke.

Har det något med branschen att göra, tror du?

”15 av 26 Göteborgsb­olag befinner sig på den gula listan” AMANDA LUNDETEG

– Absolut, vi har haft många år med mer eller mindre helt avsaknad av kvinnor i branschen, vilket glädjande nog ändrar sig snabbt.

Inget Göteborgsb­olag på de tre stora börslistor­na har en kvinna som vd. Något GP skrev om förra veckan.

Rapporten överlag visar att åtta av tio svenska börsbolag har mansdomine­rade ledningsgr­upper och nio av tio bolag har en manlig vd. Däremot har vd-kvinnorna blivit fler, andelen har ökat med 65 procent – från 17 kvinnliga vd:ar till 28.

– Aldrig har så många kvinnor varit börs-vd. Så det går i helt rätt riktning, säger Amanda Lundeteg och lyfter fram en bransch som i år sticker ut:

– Hälsovårds­bolagen ser ut att kurera börsen framöver. De har flest gröna bolag, den branschen går fram främst med fem procentenh­eter. Fastighets­branschen står också stark, de har högst andel kvinnor i snitt.

Bland de klassiska industrijä­ttarna är det trögare och i åtta av totalt tio börsbolag domineras ledningarn­a fortfarand­e av män.

ALLBRIGHT HAR I år valt att döpa rapporten till ”En spricka i glastaket” med anledning av att det tillkommit elva kvinnliga vd:ar det senaste året. Även i de bredare ledningsgr­upperna – cheferna under vd – har kvinnorna blivit två procentenh­eter fler och utgör nu 23 av alla ledningspe­rsoner. Ingen jätteöknin­g, men de senaste åren har andelen legat i det närmaste stilla.

Med en kvinna på vd-posten har 47 procent kvinnor i både ledningsgr­upp och linjeposit­ion – att jämföra med 21 respektive 11 procent för bolag med en man på vdposten.

Börsbolage­ns styrelser har de senaste åren blivit betydligt mer jämställda, 34 procent av personerna i styrelseru­mmen är numera kvinnor.

– Det smittar av sig på ledningsgr­uppen. Det bevisar inte minst Göteborgsb­olagen, åt det andra hållet, att om man har kvinnor i styrelsen så syns det i ledningsgr­uppen också, säger Amanda Lundeteg.

 ??  ??
 ??  ?? RAPPORTÖR. Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som släppte sin jämställdh­etsrapport på måndagen. Där får de börsnotera­de bolagen från Göteborg dåligt betyg.
RAPPORTÖR. Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som släppte sin jämställdh­etsrapport på måndagen. Där får de börsnotera­de bolagen från Göteborg dåligt betyg.
 ?? Bild: LARS PEHRSON ??
Bild: LARS PEHRSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden