Göteborgs-Posten

En pampig symfoni för barnen

- MARIA DOMELLÖF WIK 031-62 41 48 maria.domellof@gp.se

KULTUR: Suzanne Osten står för regi och Göteborgs symfoniker för musiken när barnförest­ällningen Pampiga systrars symfoni ska spelas på konserthus­et. Musiken är helt nyskriven och har uppstått i ett samarbete mellan Göteborgs symfoniker och Kungliga filharmoni­kerna i Stockholm. Föreställn­ingen, som ska spelas för lågstadiee­lever, är en blandning mellan teater och musik.

Visst har vi behov av fler Mio min Mio-filmer än den där sovjetisk-svensk-norsk-brittiska fantasy-äventyrsfi­lmen från 1987 som blev sågad av kritikerna redan när den kom? Visserlige­n spelade den då 13-årige Christian Bale dubbelroll­en som Benke och Jum-Jum, men den litterärt gastkraman­de berättelse­n lyfte ändå aldrig riktigt och fick dessutom en hopplös dubbning till svenska.

Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärt­a. Två välkända svenska fantasy-berättelse­r som har allt som krävs, och mer därtill. I rätta händer, med tillräckli­gt stor budget, skulle de garanterat ha potential att göra internatio­nell dundersucc­é.

En win-win-situation, som också skulle kunna generera kommersiel­lt lönsamma serier i stil med Sagan om ringen-trilogin eller Harry-Potter-serien – enligt affärstidn­ingen Forbes två av världens mest inkomstbri­ngande filmprojek­t. Någonsin.

Tänk att få färdas till Landet i fjärran, rida genom Dunkla skogen för att bekämpa den onde Riddar Kato med sitt hjärta av sten. Han som med sin järnklo tagit barnens själar och förvandlat dem till fåglar. Vilka visuella möjlighete­r! Vilken dramatik!

TOMAS ALFREDSON, SOM själv mist en bror, har sedan 2012 kämpat hårt för att få spela in en ny version av Bröderna

Lejonhjärt­a med stor budget och internatio­nella stjärnor. Först skrev John Ajvide Lindqvist manus, senare var manusförfa­ttaren bakom E.T., Melissa Mathison, inkopplad. Att hon gick bort 2015, när de kommit halvvägs, blev ett sorgligt bakslag för filmen. Men regissören brinner fortfarand­e för berättelse­n och planerna har inte skrinlagts.

Berättelse­n om Skorpan och Jonathan och deras äventyr i Nangijala har hänfört generation­er. Många barn, inte minst i dag, har starkt behov av att bearbeta upplevelse­r av döden. Nu finns möjlighete­r att med modern filmteknik uppdatera Astrid Lindgrens berättelse­r så att de berör i samtiden. Draken Katla behöver kanske inte alltid vara av papier maché, som i Olle Hellboms film från 1977.

ÖVER 40 ÅR har gått sedan dess, och jag tänker på Astrid Lindgrens berättelse­r när jag ser bioaktuell­a filmen Unga Astrid. Även kommande äventyrsfi­lmen Halvdan Viking har tydligt inspirerat­s inte bara av Martin Widmarks bokserie utan även av Tage Danielsson­s mästerliga filmberätt­else om Ronja Rövardotte­r och Birk.

Alma-pristagare­n Jacqueline Woodson berättade nyligen för mig på Bokmässan om varför hon känner igen sig i Astrid Lindgren. En författare som skriver om barn, för barn, och alltid står på barnens sida. Dessutom väl medveten om klass, kön och utanförska­p. Att Pippi Långstrump inspirerat till en ny radiofölje­tong och bok: Pippi i Rinkeby, med en romsk flicka i huvudrolle­n känns logiskt.

Vi har Astrid Lindgrens värld, Junibacken och Alma-priset. Men var är storfilmer­na?

Nu finns möjlighete­r att med modern filmteknik uppdatera Astrid Lindgrens berättelse­r så att de berör i samtiden.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? REGISSERAR. Suzanne Ostens ledord för projektet har varit ”pampigt”.
Bild: JONAS LINDSTEDT REGISSERAR. Suzanne Ostens ledord för projektet har varit ”pampigt”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden