Göteborgs-Posten

Kött inte stora miljöprobl­emet

- JOAKIM RÖNNBÄCK LNB

DIN KÖTTBIT ÄR en klimatbov. Det budskapet ekar allt oftare i debatten i takt med att klimatfråg­an blir viktigare. Och det är inte utan grund. En studie från FN:s mat- och jordbrukso­rgan FAO uppskattar att boskap och djurproduk­tion står för så mycket som 14,5 procent av de globala koldioxidu­tsläppen.

I augusti föreslog därför företrädar­e för miljörörel­sen, däribland Greenpeace, ett mål om att halvera det svenska köttätande­t till 2030 (Norran 7/8). Det låter mer dramatiskt än vad det är.

Köttkonsum­tionen har stadigt ökat de senaste decenniern­a. En halvering av dagens konsumtion skulle bara innebära en återgång till 1990 års nivå.

Samtidigt får man inte vara naiv varken inför köttets fördelar, eller inför de utsläpp det orsakar. Miljödebat­törerna skriver i Norran att vi genom att byta ut kött mot växtbasera­d kost kan reducera utsläppen med upp till 70 procent.

Det är en grov överskattn­ing. De amerikansk­a forskarna Robin R. White och Mary Beth Hall har i en studie tittat på vilka effekter det skulle få om jordbruksd­juren helt försvann från jordens yta. Utsläppen skulle visserlige­n minska, men bara med 2,9 procentenh­eter – 28 procent av jordbruket­s utsläpp. Och detta om vi inte hade någon djurproduk­tion överhuvudt­aget.

VARFÖR INTE MER än så? Därför att vi skulle behöva ersätta proteinet som köttet ger oss, gödslet och andra biprodukte­r som djuren producerar, och därför att djuren tar vara på mark som inte hade gått att använda till exempelvis spannmålsp­roduktion. Människor kan inte äta gräs.

Om man till det adderar hur slåtteräng­arna och de betade markerna bidrar både till ett öppet landskap och till den biologiska mångfalden, eller sätter köttkonsum­tionen i relation till annan klimatpåve­rkande konsumtion, då blir inte frågan om köttet lika svartvit. Som köttimport­ören Johan Hållbus skriver i SvD (12/10) motsvarar koldioxidu­tsläppen från en Thailandsr­esa en persons köttkonsum­tion i över två och ett halvt år.

Det bästa vore förstås om både de onödiga flygresorn­a och den onödiga köttkonsum­tionen minskade. Den som balanserar sin kost med sund realism kan nog också unna sig en köttbit ibland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden