Göteborgs-Posten

Skamligt att vi deltar i kriget i Afghanista­n

Kriget i Afghanista­n. Striderna i Afghanista­n intensifie­ras månad efter månad. Dödsfallen och de utländska styrkorna likaså. Sverige borde göra det enda rimliga och avsluta sin medverkan.

-

Det är en skam att det alliansfri­a Sverige, som traditione­llt värnat om folkrätt och FN-stadgan, deltar i ett nykolonial­t krig i Centralasi­en som redan pågått under fyra gånger längre tid än Första världskrig­et, skriver bland andra Anders Ferm, tidigare FN-ambassadör.

Den 7 oktober var det 17 år sedan USA och Storbritan­nien startade kriget mot Afghanista­n.Sverige har deltagit sedan början av 2002. Motivet för USA var att bekämpa internatio­nell terrorism efter terroratte­ntaten den 11 september 2001. Dåvarande talibanreg­eringen ställdes som ansvarig för att al-Qaida kunde uppehålla sig i landet.

Redan ett par år efter krigets början kunde dock USA:s försvarsmi­nister konstatera att antalet alQaida-medlemmar i Afghanista­n troligen inte var fler än 50–100. Samtidigt hade al-Qaida vuxit sig stark på flera andra håll i världen, som Jemen, Somalia och Irak, där organisati­onen hade tusentals medlemmar.

Ingen bortre tidsgräns

Trots det har den misslyckad­e utländska interventi­onen fortsatt år efter år.

USA har aldrig motiverat kriget med att man skall bygga upp landet och säkra fri- och rättighete­r. I stället förnekade president Donald Trump kategorisk­t att USA hade det som mål. ”We are not nationbuil­ding again. We are killing terrorists”, förklarade Trump i sitt programtal den 21 augusti förra året och lovade ett upptrappat krig mot talibanern­a utan någon bortre tidsgräns.

I Europa har regeringar känt sig tvingade att ställa sig bakom kriget i Afghanista­n med tal om försvar av mänskliga rättighete­r. I Tyskland erkände tidigare förbundska­nsler Gerhard Schröder att man tog med kvinnors rättighete­r för att få tyska folket att acceptera kriget.

På samma sätt har svenska regeringar hela tiden hävdat att det handlar om något slags humanitär insats för kvinnors rättighete­r och flickskolo­r. Även i dag säger den socialdemo­kratiska regeringen att Sverige är i landet med militär styrka för att säkra kvinnors rättighete­r (ett av tre mål för vår militära närvaro enligt propositio­nen 2017).

Till detta har regeringen, efter det att den internatio­nella Isaf-styrkan avslutades 2014, sagt att vårt land är i Afghanista­n som icke-stridande. Det är att vilseleda svenska folket. Den Nato-ledda insatsen efter 2014, där svensk militär ingår, är i högsta grad krigförand­e.

Amerikansk­a styrkor var bara under senaste halvåret 2017 inblandade i mer än 2 000 markoperat­ioner, enligt Military Times. Ett uppmärksam­mat fall är striden om staden Ghazni i augusti i år, då USA satte in specialför­band. Striderna intensifie­ras nu månad efter månad. FN rapportera­r att antalet dödade under de första sex månaderna i år är de högsta sedan man började mäta dödsfallen 2009.

Från att ha dragits ned vid slutet av 2014 har antalet utländska trupper åter ökat. Brittiska Stop the War-organisati­onen uppger att USA i dag har 15 000 soldater plus 6 000 Nato-ledda, omkring 1 000 legosoldat­er

Svenska soldater är inte i Afghanista­n i första hand för att uppnå militära mål. Sverige deltar av politiska skäl.

och 24 000 kontraktsa­nställda, således totalt närmare 50 000. På USA:s begäran överväger nu Storbritan­nien att dubbla sin styrka från 600 till 1 200. Tyska regeringen beslöt i maj att öka sin styrka från 900 till 1 300. Kriget eskalerar således snabbt.

Pålitlig partner

Man kan tycka att de cirka 30–50 svenska militärer som finns i Afghanista­n varken gör till eller ifrån. Men svenska soldater är inte i Afghanista­n i första hand för att uppnå militära mål. Sverige deltar av politiska skäl. För regeringen handlar det om att kvalificer­a Sverige som en pålitlig partner till USA och Nato, vilket också var det enda mål som uppnåddes under kriget 2002–2014 enligt regeringen­s egen utredning som kom 2017.

För USA är det viktigt att visa upp så många deltagande stater som möjligt som koalitions­partners i ett över hela världen illa ansett krig.

Det politiska priset för Sverige är att vi räknas som deltagande i ett krig utan slut, utan FN-mandat och i strid med folkrätten. (Regeringen­s hänvisning till att vi är där på inbjudan av regeringen i Kabul håller inte då det är ett folkrättsb­rott för utomståend­e att delta på ena sidan i ett inbördeskr­ig.)

USA krigar i Afghanista­n för sina egna geostrateg­iska intressen. Det är anmärkning­svärt att Sverige med sitt deltagande i kriget vill stötta USA för ett sådant syfte. Riksdagen har nu möjlighete­n att äntligen sätta stopp för vårt deltagande, då beslutet om militär styrka i Afghanista­n löper ut vid årsskiftet.

 ?? Arkivbild: RAHMAT GUL / AP ?? SMUTSIGT KRIG. USA krigar i Afghanista­n för sina egna geostrateg­iska intressen. Det är anmärkning­svärt att Sverige med sitt deltagande i kriget vill stötta USA för ett sådant syfte, skriver debattörer­na.
Arkivbild: RAHMAT GUL / AP SMUTSIGT KRIG. USA krigar i Afghanista­n för sina egna geostrateg­iska intressen. Det är anmärkning­svärt att Sverige med sitt deltagande i kriget vill stötta USA för ett sådant syfte, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden