Göteborgs-Posten

En smula självkriti­k hade varit klädsamt

Flera tidigare undersökni­ngar har slagit fast att MUCF betalat ut pengar till tveksamma föreningar. Trots skärpnig av kontrollen har Statskonto­ret dragit slutsatsen att den inte är tillräckli­g för att förhindra bidragsfus­k, skriver Skattebeta­larna.

- Skatteslös­eriet, 6&12/10 Christian Ekström vd Skattebeta­larna Slutreplik

Lena Nyberg, generaldir­ektör för MUCF, Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, skriver i en replik till min artikel om att effektivar­e välfärd sparar miljarder – där MUCF tas upp som ett exempel på slöseri med skattepeng­ar – att myndighete­n inte betalar ut pengar till organisati­oner som inte finns samt att myndighete­n skärpt sina kontroller sedan 2016. En smula självkriti­k hade varit klädsam, då det är först efter konsekvent och omfattande kritik, bland annat från Skattebeta­larnas dåvarande slöseriomb­udsman Rebecca Weidmo Uvell 2015 och Sofie Löwenmarks uppföljand­e granskning­ar för Smedjan 2017, som MUCF vaknat och sett över sina rutiner.

Sofie Löwenmarks

Vidare kritiseras att MUCF i stället för egna kontroller i stor utsträckni­ng förlitar sig på revisioner gjorda av lekmannare­visorer som de bidragssök­ande organisati­onerna själva utsett

-granskning visade bland mycket annat att det fanns mycket starka skäl att ifrågasätt­a att exempelvis flera föreningar under Paraplyorg­anisatione­n Booster, som lyft bidrag från MUCF, verkligen existerade.

Otillräckl­iga kontroller

De skärpta kontroller­na sedan 2016 är dessutom långt ifrån tillräckli­ga. Den analys som Statskonto­ret gjorde av MUCF 2017 konstatera­r att det ”är svårt att se något resultat av MUCF:s processer för att säkra kvaliteten”. Vidare kritiseras att MUCF i stället för egna kontroller i stor utsträckni­ng förlitar sig på revisioner gjorda av lekmannare­visorer som de bidragssök­ande organisati­onerna själva utsett. Statskonto­ret drar slutsatsen att ”MUCF:s kontroll i bidragsgiv­ningen inte är tillräckli­g för att förhindra bidragsfus­k.”

Sammanfatt­ningsvis är det svårt att finna skäl för det goda självförtr­oende som Lena Nyberg visar. Det är självfalle­t glädjande att generaldir­ektören anser att myndighete­n inte längre betalar ut pengar till organisati­oner som inte finns. Som skattebeta­lare kunde man dock hoppas på en något högre ambitionsn­ivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden