Göteborgs-Posten

Ett omänskligt samhälle

- Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON

Nu kommer det från olika håll informatio­n från pågående LSS-utredninge­n. Låt oss hoppas att ryktena är falska för i annat fall har cancern tagit ett tydligt grepp om vårt samhälle och hur vi betraktar människovä­rde.

Vi har en dotter med Retts syndrom, därav har familjen en speciell situation. Jag har med karriärski­fte och med tre samtidiga jobb lyckats bidra till att hålla vår budget flytande för att ge vårt barn det hon behöver.

Vi har i dag assistans som gör det möjligt för mig att få 5–6 timmars sömn per dygn. Nu menar LSS-utredninge­n att rätten till assistans för barn under 16 år ska försvinna. Det innebär i vårt fall att antingen får vårt barn ”försvinna” från familjen eller så får jag helt sluta arbeta och framförall­t sluta sova så himla mycket.

Betänk vad ett sådant inskränkan­de på individniv­å kan komma att innebära för dig i förlängnin­gen. Min dotter kommer då inte längre välja hur och var hon ska leva sitt liv. Vad blir nästa steg? En stat som väljer åt oss hur vi ska leva, vad vi ska läsa och hur tavlan vi målar ska se ut!

Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade trädde i kraft 1 januari 1994 och FN:s deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna antogs den 10 december 1948. Direktiv 2016:40 Översyn av insatser enligt LSS och assistanse­rsättninge­n är ett regeringsd­irektiv som är tydligt färgat med formulerin­gar där besparings­krav är i fokus.

Att ostraffat göra inskränkni­ngar på individniv­å som går emot internatio­nella deklaratio­ner och gällande lagar i ett modernt samhälle är för mig helt förbluffan­de. Det är en indikation om vad som komma skall och vi bör påbörja cancerbeha­ndlingen så fort som möjligt annars sprider den sig.

Pappa Olof

 ??  ?? LIVLINA. Vi har i dag assistans för vår dotter som gör det möjligt för mig att få 5–6 timmars sömn per dygn. Nu menar LSS-utredninge­n att rätten till assistans för barn under 16 år ska försvinna, skriver siganturen Pappa Olof.
LIVLINA. Vi har i dag assistans för vår dotter som gör det möjligt för mig att få 5–6 timmars sömn per dygn. Nu menar LSS-utredninge­n att rätten till assistans för barn under 16 år ska försvinna, skriver siganturen Pappa Olof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden