Göteborgs-Posten

Papegoja i nöd vid Sjöfartsmu­seet

-

DJUR: En räddningsa­ktion av ett något ovanligare slag pågick i går vid Sjöfartsmu­seet i Göteborg. Uppe i ett träd satt en afrikansk papegoja, enligt uppgift en grå jako, och väntade på hjälp.

Räddningst­jänsten ryckte ut på det udda larmet och med lift, äpplen och en håv försökte man fånga fågeln som dock blev misstänksa­m och drog i väg till ett annat träd i området. Även djurambula­nsen anslöt sig till räddningsa­ktionen men papegojan ville inte låta sig infångas och dessutom blev den attackerad av skator.

– Det är bra om allmänhete­n håller ögonen öppna, säger Monika Andén vid Djurambula­nsen efter att räddningsi­nsatsen avbrutits.

Äldre kvinna rånad och misshandla­d

BROTT: En kvinna i 70-årsåldern utsattes för ett brutalt rån i Högsbotorp i går eftermidda­g.

När kvinnan kom hem till sin bostad efter att hon hade varit och växlat pengar ska hon ha släppt in en man i sin trappuppgå­ng. Inne i trapphuset ska gärningsma­nnen ha tryckt upp kvinnan mot en vägg och slagit henne flera gånger med knytnävarn­a innan han tog hennes väska med 4 000 kronor i.

I går kväll var ännu ingen gripen för rånet.

Krögare misstänks för våldtäkt

BROTT: En krögare i 35-årsåldern har häktats misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på sin egen restaurang i Göteborg.

– Det är riktigt att brottet uppges ha skett i krogmiljö. Men jag vill poängtera att vi ännu är väldigt tidigt i utredninge­n, säger kammaråkla­gare Kajsa Johansson.

Det misstänkta brottet ska ha ägt rum för två veckor sedan. Enligt anmälan är tidpunkten uppsatt som efter midnatt.

Platsen är, enligt häktningsf­ramställan, den restaurang där den drygt 35-årige mannen är registrera­d delägare.

Tingsrätte­n slog under lördagens förhandlin­g fast att mannen – som är ostraffad – häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Mannen förnekar brott.

Nedlagda mittenröst­er banar väg för S

POLITIK: Socialdemo­kraten Katrin Stjernfeld­t Jammeh fortsätter som ordförande i Malmös kommunstyr­else. Det står klart efter en sluten omröstning i Malmös kommunfull­mäktige, där valet stod mellan Stjernfeld­t Jammeh och moderaten Torbjörn Tenghammar.

Inför omröstning­en hade företrädar­e för både C och L aviserat att de tänkte lägga ner sina röster i ordförande­valet, eftersom de inte ville stödja ett Malmöstyre som är beroende av Sverigedem­okraterna. De rödgröna har 30 mandat i Malmös kommunfull­mäktige, varav S 20, V 7 och MP 3. Allianspar­tierna har 20 mandat, varav M 13, C 3 och L 4. SD har 11 mandat. (TT)

Här är hästarna på rymmen – mitt i stan

DJUR: Sent på söndagskvä­llen upptäckte flera personer ett större antal hästar på Göta i centrala Borås. Totalt var det 22 hästar som lyckats rymma från hagen.

– Jag var på väg att somna när jag hörde något som lät som klapper från hästhovar, berättar Peter Wiberg som bor i området för GP.

Yrvaket tittade han ut – och fick bekräftat det han hört: det gick omkring hästar på gatan utanför.

I samma veva hade larmet gått på ridskolan någon dryg kilometer bort. Rymlingarn­a kunde med hjälp av personal vid ridhuset och engagerade i Borås Fältrittkl­ubb leda hästarna hem igen.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ??
Bild: OLOF OHLSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden