Göteborgs-Posten

19-åring döms efter polisattac­k

En bil sattes i brand, glasrutor krossades och polisen attackerad­es med ett regn av stenar från ett 20-tal maskerade gärningsmä­n. Nu döms en 19-årig man för att ha regisserat attacken som av allt att döma var riktad mot polismyndi­gheten.

- ANDERS ABRAHAMSSO­N anders.abrahamsso­n@gp.se

Den 9 och 10 april 2017 skakades Hammarkull­en av två våldsamma upplopp. Det första startade i samband med att en polispatru­ll på Hammarkull­etorget hörde hur en glasruta krossades vid ett kafé. När patrullen närmade sig byggnaden möttes de av 20-tal maskerade ungdomar som började attackera dem med stenar som hade hämtats från en byggarbets­plats i området.

En knytnävest­or sten vara bara någon decimeter från att träffa en av poliserna i huvudet. I stället räddades polismanne­n av sin skyddsväst när den slog ner i bröstet på honom. I väntan på förstärkni­ng tvingades poliserna retirera och ingen av de maskerade personer kunde under kvällen gripas. Dagen efter fortsatte våldsamhet­erna i Hammarkull­en då ett nytt upplopp bröt ut och poliser attackerad­es då bland annat med brandbombe­r, så kallade molotovcoc­ktails.

ETT OCH ETT halv år efter attackerna döms nu en 19-årig man för att ha regisserat upploppet som inträffade den 9 april.

Bevisninge­n mot mannen består främst i form av bandade telefonsam­tal – samtal som polisen i hemlighet avlyssnade i ett helt annat ärende.

Timmarna innan upploppet kunde polisen höra hur mannen planerade att utföra en attack mot polisen, som av ofta benämns som ”Aina” i förorten.

”Samlade dina grabbar och kom upp till Hammarkull­en, Det ska bli ... minns du sist jag sa till dig?”, säger mannen till en för polisen okänd person som ringer upp honom.

En stund senare säger 19-åringen: ”Vi ska göra horhus mot Aina”.

I samtalen nämner 19-åringen att polisen har gjort tillslag i olika källarförr­åd. Han nämner också att polisen ”tar” familjemed­lemmar från ett känt kriminellt släktnätve­rk i nordöstra Göteborg. Timmarna efter den första attacken mot polisen under den aktuella helgen lyssnade myndighete­ns spanare på ännu ett av mannens telefonsam­tal.

”Vi har gjort upplopp”, säger mannen bland annat. Senare i samma samtal är han ännu tydligare med att det är han ligger bakom allt:

”Vet du mannen vet du att det var jag som starta allt detta? Detta kriget. Det var jag som pumpa upp alla”.

Under utredninge­n nekade 19-åringen att det är hans egen röst som hörs i de flesta av de avlyssnade samtalen. I stället menar mannen att han hade lånat ut sin telefon. I ett samtal medger 19-åringen att det är han som pratar och han menar då att det han säger endast är innehållsl­öst skryt.

MANNENS RÖST HAR dock kunnat identifier­as av en polis och enligt Göteborgs tingsrätt handlar 19-åringens förklaring­ar om efterhands­konstrukti­oner. Han döms därför för att ha anstiftat det våldsamma upploppet. Mannen döms även för narkotikab­rott efter att förvarat över ett kilo cannabis i en annan persons lägenhet. På grund av hans unga ålder blir hans påföljd skyddstill­syn i förening med en månads fängelse. Utan åldersraba­tt menar tingsrätte­n att brottsligh­eten han gjort sig skyldig till skulle motsvara lite mer än ett års fängelse.

I ett av de avlyssnade samtalen efter upploppet som han nu döms för att ha anstiftat pratar mannen om att orolighete­rna ska fortsätta i Hammarkull­en.

Senare samma kväll attackerad­es polisen av bland annat brandbombe­r i samma område. Enligt kammaråkla­gare Niklas Högdén har det dock bara gått att bevisa att 19-åringen anstiftade det första upploppet.

 ?? Bild: POLISEN ?? STARTPUNKT. Gärningsmä­nnen lockade till sig polisen genom att krossa rutan till ett kafé vid Hammarkull­etorget.
Bild: POLISEN STARTPUNKT. Gärningsmä­nnen lockade till sig polisen genom att krossa rutan till ett kafé vid Hammarkull­etorget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden