Göteborgs-Posten

Nu är det amnesti för explosiva varor

- ULRIKA KARLSSON ulrika.karlsson@gp.se

För den som har explosiva varor hemma utan tillstånd är det från och med i går straffritt att lämna dem till polisen. Men gå inte in på polisstati­onen med föremålen – ring 114 14 så hämtar polisen dem.

Från och med i går är det amnesti att lämna in explosiva varor till polisen som man inte har tillstånd att hantera. Det innebär att det är straffritt till och med 11 januari 2019. Det som räknas som explosiva varor är till exempel pyroteknis­ka artiklar som fyrverkeri­er, handgranat­er, sprängämne­n, tändmedel och krut, även bengaler räknas som pyroteknis­ka artiklar.

En förutsättn­ing för att amnestin ska gälla är att man frivilligt kontaktar polisen. Straffrihe­ten börjar gälla först när polisen hämtat de explosiva varorna. Man får vara anonym.

”Oskyldiga riskerar att drabbas, därför vill vi ha in dem” BENGT GRÖNLUND Polisens nationella operativa avdelning

Men det är inte bara att lämna in sina handgranat­er på polisstati­onen.

– Man låter det ligga där det ligger och sen ringer man till 114 14, och se till att det är tillgängli­gt för polisen, så kommer de att hämta sakerna, säger Bengt Grönlund vid polisens nationella operativa avdelning är projektled­are för amnestin.

BENGT GRÖNLUND SÄGER att detta är ett bra sätt att få in sprängämne­n som inte ska vara ute i samhället.

– Sprängämne­na används ju för att begå brott, så detta är ett sätt att stävja kriminalit­eten.

Men hur mycket som finns därute vet man inte.

– Med tanke på antalet sprängning­ar ute i samhället, så måste det finnas en del ute, det är nog ett mörkertal. Oskyldiga riskerar att drabbas, därför vill vi ha in dem.

Vilka har explosiva varor hemma?

– De förekommer ju hos andra än hos kriminella, som att man har köpt en gammal sommarstug­a och kan då hitta en gammal dynamitgub­be i ett förråd, säger Bengt Grönlund.

Sakerna kommer sedan att förstöras.

 ?? Arkivbild: ANDREAS HILLERGREN ?? BENGALER.
Arkivbild: ANDREAS HILLERGREN BENGALER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden