Göteborgs-Posten

Här är rätt kant för gångtrafik­ant

- Bild: PER EKEDORFF ULRIKA KARLSSON ulrika.karlsson@gp.se

Det kan vara svårt att hålla sig på sin kant – särskilt om man inte vet vilken kant som gäller. Men från och med i går, måndag, har trafikföro­rdningen uppdaterat­s och blivit tydligare för gående och cyklister som delar samma yta. – Jag tycker det är bra att man nu förtydliga­r vad som gäller, säger Per Ekedorff, cykelpolis i Göteborg.

Har det varit förvirrand­e om på vilken sida man ska gå på när gående och cyklister delar samma vägbana, då har det blivit tydligare nu. Nu är nämligen trafikföro­rdningen uppdaterad.

”Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktni­ngen. Den som åker rullskidor, rullskrids­kor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart ska dock färdas längst till höger om det är lämpligare.”

Alltså; håll till vänster som gående om du delar väg med cyklistern­a. Finns det avdelad yta är det det anvisande som gäller.

Någon som ser och hör vilka problem det blir när gående och cyklister ska dela väg, är cykelpolis Per Ekedorff och han uppskattar uppdaterin­gen av trafikföro­rdningen.

– Jag tycker det är bra att man nu förtydliga­r vad som gäller, när båda ska samsas på en liten gemensam yta kan det bli problem, säger han.

Men skulle man som gående promenera BLIR LÄTTARE. Nu blir det tydligare för gående på vilken sida de ska på när de delar bana med cyklistern­a. Något som cykelpolis Per Ekedorff tycker är bra.

på höger sida så kan ingen få böter för det, då det inte är olagligt att byta sida.

ETT STÄLLE I stan där han ser att gående och cyklister har svårt att dela samma vägbana, är när man cyklar från Ullevi mot Alfons Åbergs kulturhus och mot Drottningt­orget, där ser han problem varje dag berättar han. Ibland väljer man andra vägar.

– Vi försöker varje dag att få cyklister att inte cykla på gångbanan, det är förbjudet och ger 500 kronor i böter. Finns det ingen cykelbana ska cykeln ledas eller så får man cykla på vägbanan, säger Per Ekedorff.

”När båda ska samsas på en liten gemensam yta kan det bli problem” PER EKEDORFF Cykelpolis

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden