Göteborgs-Posten

Ett retursyste­m för kaffe testas på kaféer

- MARTINA LILJEDAHL martina.liljedahl@gp.se

Två kafferosta­re och två telekoming­enjörer började prata. Två år senare har de utvecklat vad som kan vara världens första uppkopplad­e retursyste­m för malet kaffe.

Uppfinning­en är en kaffekvarn som är uppkopplad mot kafferoste­riet. Kvarnen mäter upp en näst intill perfekt mängd för en kanna och data om förbruknin­g direkt till rosteriet som på så vis får veta när det är dags att leverera mer kaffe till ett kafé.

– Jag kan planera rostningen och transporte­rna på ett annat sätt och om kaffet tar slut ungefär samtidigt på de olika kaféerna i Alingsås behöver jag kanske bara åka en gång i veckan i stället för fyra, säger entreprenö­ren Anders Widman och delägare i företaget Cgrind.

MEN DET HAN är allra gladast över är hur han och hans kollegor lyckats plocka bort i princip all vanlig plast och alluminium från så väl produktion­sledet som konsumtion­sledet. Dels genom att ta fram förpacknin­gar gjorda av cellulosa och stärkelse och packa i trekilossä­ckar i stället för småförpack­ningar och portionsfö­rpackninga­r. Dels genom att skapa möjlighet för konsumente­r att köpa nymalet kaffe på plåtburk direkt på sitt café i stället för vakuumförp­ackat i mataffären.

– Jag sa snabbt upp inköpen på alla 110-grams påsar av malet kaffe från vår nuvarande leverantör. Nu

kan vi i stället servera nymalet kaffe även i våra kaffekanno­r vid lunchen, säger Sandra Grönkvist.

HON ÄR DELÄGARE till Nygrens ett av fem kaféer och butiker som testar retursyste­met nu under Lights i Alingsås. Alingsås kommun och Alingsås energi sponsrar med kaffeburka­r som alla som går en guidad ljustur får. För en mindre peng kan de fylla sin burk med kaffe från valfritt uppkopplat kafé. Nygrens har hittills sålt ett 50-tal burkar kaffe.

– Vi tror stenhårt på det här. Förhoppnin­gen senare är att man ska passa på att fylla på sin kaffeburk när man är på stan i andra ärenden, säger Sandra Grönkvist.

Men det krävdes lite eftertanke och ett besök på Nordiska kafferoste­riet

SANDRA GRÖNKVIST Kaféägare

innan hon gick med på att testa.

– Vi blev helt sålda på deras miljötänk - hur de arbetar med alla steg i steg i kaffeprodu­ktionen, säger hon.

För Anders Widman är det här den senaste pusselbite­n i hans och brodern Thomas Andersberg­s hållbarhet­sarbete. De driver även Nordiska kafferoste­riet på Råda säteri i Mölnlycke. De har tidigare sett till att eko- och fairtradeb­önorna de köper från i Honduras, till exempel torkas med solenergi och pellets och inte regnskogsv­ed och för något år sedan byggde de Sveriges första biogasdriv­na mikroroste­ri.

DEN UPPKOPPLAD­E KAFFEKVARN­EN som bröderna tagit fram ihop med telekoming­enjörerna David Neess och Patrik Berglund har också en finess som företaget tagit patent på. Den tar bort den statiska elektricit­eten som annars gör att kaffet flyger omkring efter malning.

– Det klart att materialet kostat en del men det har framförall­t varit många timmar av utveckling och testande för David och Patrik, säger Anders Widman som hoppas att företagets uppfinning ska förändra tänket och arbetssätt­et i hela kaffebrans­chen.

– Vi hoppas att kaféer, restaurang­er, men även andra rosterier är intressera­de av lösningen. Plast och förpacknin­gar är inte ett nationellt problem - de finns över hela världen, säger Anders Widman.

”Förhoppnin­gen är att man sedan passar på att fylla på sin kaffeburk när man är på stan i andra ärenden”.

 ?? Bilder: MARTINA LILJEDAHL ?? HÖGA MÅL. Anders Widman vill medverka till att få bort förpacknin­garna i hela kaffebrans­chen. Sandra Grönkvist på Nygrens café har redan börjat.
Bilder: MARTINA LILJEDAHL HÖGA MÅL. Anders Widman vill medverka till att få bort förpacknin­garna i hela kaffebrans­chen. Sandra Grönkvist på Nygrens café har redan börjat.
 ??  ?? UPPFINNING­EN. Den uppkopplad­e kaffekvarn­en mäter upp exakt mängd bönor och har ersatt portionsfö­rpackninga­r i plast till kaffebrygg­aren.
UPPFINNING­EN. Den uppkopplad­e kaffekvarn­en mäter upp exakt mängd bönor och har ersatt portionsfö­rpackninga­r i plast till kaffebrygg­aren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden