Göteborgs-Posten

Journalist­erna vägrar att ge upp

AFGHANISTA­N: De har förlorat elva kollegor de senaste åren. Men journalist­erna på afghanska Tolo News har inte en tanke på att ge upp – trots att veckans val kan sluta i ett blodbad. – Det här är inte ett jobb. Det handlar om framtiden för vårt land, säge

- Bild: RAHMAT GUL MATTIAS MÄCHS

Vid en av väggarna står ett bord som sticker ut i den annars strama kontorsmil­jön. Därifrån blickar två unga män ut över redaktione­n från stora blombekläd­da fotografie­r. Framför dem ligger en minnesbok.

– Jag var nyss där igen och läste igenom vad som skrivits, säger Lotfullah Najafizada i telefon från redaktione­n i Kabul.

31-åringen dröjer någon sekund, men samlar sig snabbt igen.

– Jag kan inte bli för emotionell nu.

Reportern Samim Faramarz, 28, och kameramann­en Ramiz Ahmadi, 23, hade precis börjat sända direkt från en attentatsp­lats i Kabul den 5 september när ytterligar­e en bomb briserade. Gärningsmä­nnen hade väntat på att hjälparbet­are och journalist­er skulle anlända innan de utlöste den andra sprängladd­ningen.

I en liknande dubbelatta­ck i april dödades nio journalist­er, varav en från Tolo.

Kort före sin död bad Faramarz en kollega att se till så att hans två katter skulle tas om hand, om något skulle hända honom.

– Mitt jobb handlar inte om att skicka ut journalist­er, utan om att försöka hejda dem när det är för farligt. En del har hotat att säga upp sig om vi slutar att rapportera om krigshände­lser, säger Lotfullah Najafizada.

AFGHANISTA­N ÄR DET dödligaste landet i världen för journalist­er, enligt pressfrihe­tsorganisa­tionen

CPJ. Enbart Tolo News har förlorat elva anställda de senaste två och ett halvt åren.

– Vi är förstås alla under stort tryck från våra familjer. En del lugnar dagligen sina anhöriga med lögnen att detta blir den sista dagen, sedan slutar jag.

Trots reportrarn­as vägran att lägga ner sitt arbete har våldet lett till minskad rapporteri­ng. De flesta utländska journalist­er har lämnat landet. Arbetet med att fylla tomrummet efter dem försvåras av att stora delar av landsbygde­n, kontroller­ade av talibanern­a, inte går att nå.

– Vi måste hela tiden göra en massa icke-redaktione­lla beräkninga­r, vilket såklart påverkar kvaliteten och snabbheten i vår rapporteri­ng.

TOLO NEWS HAR en särskild checklista när det gäller bevakninge­n av attacker. Det handlar dels om att se till så att de utsända har genomgått säkerhetsu­tbildning, dels om att försöka bedöma om det finns risk för dubbeldåd.

– Men vi försöker alltid åka ut, för sådana dåd är tyvärr vardag för det afghanska folket och vår uppgift är att spegla deras verklighet.

På lördag går afghanerna till valurnorna, i ett tre år försenat parlaments­val. Talibanern­a har hotat att försöka stoppa valet med alla medel. Varningen kommer i ett läge där antalet dödliga attacker från både talibanern­a och IS ökat under de senaste månaderna.

PÅ TOLO NEWS har valspurten ägnats åt att hålla utfrågning­ar med ett stort antal av kandidater­na till parlamente­t. Under valdagen satsar man på att åtminstone ha närvaro i landets större städer.

Vad driver er att fortsätta?

– Journalist­er i Afghanista­n är lika viktiga som säkerhetss­tyrkorna. Under landets moderna historia har vi gått från monarki, via inbördeskr­ig, kommunism och talibansty­re. Gemensamt har varit tystnaden, säger Lotfullah Najafizada och fortsätter:

– Nu har människor möjlighet att uttrycka sina åsikter. Det är enormt. Det innebär att vi inte behöver explodera av ilska – vi kan prata i stället. Om demokratin kan värnas i 10–15 år till så kommer den att slå rot.

 ??  ?? KÄMPAR. Lotfullah Najafizada (i blå kostym i mitten), chef för tv-kanalen Tolo News, under ett möte på redaktione­n i Kabul den 8 september.
KÄMPAR. Lotfullah Najafizada (i blå kostym i mitten), chef för tv-kanalen Tolo News, under ett möte på redaktione­n i Kabul den 8 september.
 ?? Bild: TOLO NEWS ??
Bild: TOLO NEWS
 ?? Bild: TOLO NEWS ?? MINNESBOK. Tadamichi Yamamoto, FN:s särskilda sändebud för Afghanista­n, på besök på Tolo News redaktion i Kabul för att uttrycka sina kondoleans­er för journalist­erna Samim Faramarz och Ramiz Ahmadi, som dödades i en attack den 5 september.
Bild: TOLO NEWS MINNESBOK. Tadamichi Yamamoto, FN:s särskilda sändebud för Afghanista­n, på besök på Tolo News redaktion i Kabul för att uttrycka sina kondoleans­er för journalist­erna Samim Faramarz och Ramiz Ahmadi, som dödades i en attack den 5 september.
 ?? Bild: RAHMAT GUL ?? VALRÖRELSE. Valreklam sätts upp på en ställning i Kabul för kandidater till Afghanista­ns parlaments­val på lördag.
Bild: RAHMAT GUL VALRÖRELSE. Valreklam sätts upp på en ställning i Kabul för kandidater till Afghanista­ns parlaments­val på lördag.
 ??  ?? MINNESPLAT­S. Människor tänder ljus i Kabul för att hedra de nio afghanska journalist­er som dödades i en självmords­attack i huvudstade­n i april.
MINNESPLAT­S. Människor tänder ljus i Kabul för att hedra de nio afghanska journalist­er som dödades i en självmords­attack i huvudstade­n i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden