Göteborgs-Posten

Hemlösa förbjuds sova på gatorna

-

UNGERN: Ungerns hemlösa får inte länge sova i parker och på gator, när en lag som röstades igenom i somras nu träder i kraft.

Lagen innebär att polisen nu har rätt att köra bort människor från gatorna, och plocka ned deras tält och skjul. Syftet är att garantera att hemlösa inte är på gatorna nattetid, och att ”medborgare kan utnyttja allmän plats utan att bli antastade”, enligt den socialpoli­tiska statssekre­teraren Attila Fulop. Premiärmin­ister Viktor Orbáns konservati­va regering ligger bakom lagen.

EU-parlamente­t röstade förra månaden för juridiska åtgärder mot Ungerns regering, sedan en rapport visat att landets behandling av hemlösa strider mot EU:s värderinga­r. (TT)

Gisslantag­are gripen och svårt skadad

TYSKLAND: En man som tog gisslan på centralsta­tionen i tyska Köln övermannad­es och greps efter en polisinsat­s på måndagen.

Vid insatsen skadade gärningsma­nnen två personer – en kvinna som fick lindriga skador och en 14-årig flicka som fick brännskado­r. Själv fick mannen så allvarliga skador vid polisens ingripande att han fick återuppliv­as på plats för att sedan föras till intensivvå­rd med ”extremt allvarliga” skador.

Dramat utspelade sig på ett apotek på stationen som evakuerade­s under lugna former, innan polisen stormade lokalen med chockgrana­ter. Polisen utesluter inte att terrormoti­v. (TT)

Minst 11 döda i franska översvämni­ngar

FRANKRIKE: Minst 11 personer har omkommit i samband med översvämni­ngar i sydvästra Frankrike.

Under bara några timmar natten mellan söndag och måndag föll en regnmängd som motsvarar den som förväntas under flera månader, enligt lokala myndighete­r.

Floder har översvämma­t gator på flera orter och vält bilar, förstört vägar och fått byggnader att kollapsa. Räddningsh­elikoptrar väntade i går på bättre väder för att kunna undsätta människor. Värst drabbade är byarna Conques-sur-Orbiel och Villardonn­el. (TT)

Bistånd har räddat 700 miljoner liv

VÄRLDEN: De senaste 25 åren har internatio­nellt bistånd räddat 700 miljoner människors liv, enligt en rapport från hjälporgan­isationen One Campaign.

Mödradödli­gheten i afrikanska länder söder om Sahara föll exempelvis med 15 procent mellan 2010 och 2015, andelen barn under fem som dog minskade med en tredjedel och aidsrelate­rade dödsfall blev 40 procent färre.

Men mycket av nyttan kan gå förlorad om biståndsgi­vare minskar sitt stöd. Givarstöde­t för global hälsa har sedan 2014 planat ut, enligt rapporten. (TT)

Virus på väg att utrota brittiska harar

DJUR: Under den senaste månaden har brittiska forskare fått hantera kopiösa mängder av rapporter om döda eller döende harar, särskilt i östra England, skriver Independen­t. Forskarna konstatera­r nu att de mystiska dödsfallen troligtvis orsakats av virussjukd­omen myxomatos, kaninpest.

Kaninpeste­n fördes medvetet till Europa på 1950-talet för att få ner antalet vildkanine­r. I Storbritan­nien tog viruset död på 99 procent av landets harar. Enligt forskare har sjukdomen potential att utrota hela population­en i landet. (TT)

Premiärmin­istern sitter troligen kvar

LUXEMBURG: Luxemburgs liberala premiärmin­ister Xavier Bettel ser ut att kunna sitta kvar vid makten med sin koalition. Bettel har sagt att resultatet ska analyseras och att man ”tar det därifrån”. I går mötte han storhertig­en för att diskutera om han kan fortsätta att styra landet med sin koalition efter söndagens val.

– Det finns ett faktum, och det är att den här regeringen har bekräftats. Jag är glad att regeringen jag lett inte har straffats av väljarna, sade Bettel under valkvällen. (TT)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden