Göteborgs-Posten

Lindblom hedras på Stockholms filmfestiv­al

-

FILM: Gunnel Lindblom får hedersutmä­rkelsen Stockholm Achievemen­t Award på Stockholms filmfestiv­al. Den 86-åriga skådespele­rskan får priset för sin livsgärnin­g inom svensk film. ”Hon är en ikon med fängslande insatser i några av svenska filmhistor­iens främsta filmer och är dessutom framgångsr­ik i sitt arbete som regissör. Med stark konstnärli­g integritet och en egensinnig röst är hon en mästare på att fånga de stora känslorna med minsta möjliga uttryck” lyder juryns motivering.

Gunnel Lindblom slog igenom 1957 i två av Ingmar Bergmans mest kända filmer: Smultronst­ället och Det sjunde inseglet. Därefter har hon spelat i filmer som Tystnaden (1963), Nattvardsg­ästerna (1963), Älskande par (1964), Flickorna (1968) Män som hatar kvinnor (2009) och 2001 tilldelade­s hon Hedersguld­baggen för sin samlade verksamhet som skådespela­re.

På teatern fick Lindblom sitt stora genombrott i samme Bergmans uppsättnin­g av Goethes Faust 1958. Hon har själv regisserat närmare 30 uppsättnin­gar på Dramaten.

Stockholm Achievemen­t Award har tidigare gått till bland andra

Uma Thurman, Willem Dafoe och Ellen Burstyn. Årets pris delas ut den 11 november i samband med visningen av Margarethe von

Trottas dokumentär Searching for Ingmar Bergman. Stockholms filmfestiv­al äger rum den 7–18 november. (TT)

Konserthus­turné för Louise Hoffsten

MUSIK: Hon är snart högaktuell som en av deltagarna i TV4:s Så mycket bättre, men Louise Hofffsten vill ge sig ut på vägarna också. Med start i Nyköping i februari ger hon sig därför ut på en konserthus­turné som besöker sammanlagt tio svenska städer i vår, skriver arrangören i ett pressmedde­lande.

Biljettern­a släpps den 17 oktober.

Louise Hoffsten släppte sitt 20:e album som artist, Röster ur mörkret, tidigare i år. Hon fick sitt genombrott 1993 med albumet Rhythm & blonde.

Turnéplan: 7/2 Nyköping, 8/2 Varberg, 14/2 Linköping, 16/2 Helsingbor­g, 20/2 Gävle, 21/2 Umeå, 22/2 Skellefteå, 3/3 Jönköping, 8/3 Stockholm, 13/3 Västerås. (TT)

Arnaults dom prövas i november

BROTT: Svea hovrätt tar upp målet mot den så kallade kulturprof­ilen den 12 november. Enligt Dagens Nyheter har även de två efterfölja­nde dagarna, 13 och 14 november, bokats för förhandlin­g. Jean-Claude Arnault stod åtalad för två fall av våldtäkt och dömdes den 1 oktober av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för ett av fallen. Domen överklagad­es av såväl mannens advokat som åklagaren.

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet våldtogs av Jean-Claude Arnault vid två tillfällen under höst och vinter 2011.

Mannen nekar till att ha begått brotten. (TT)

 ?? Bild: DAN HANSSON ??
Bild: DAN HANSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden