Göteborgs-Posten

Våldet sätter sig i kroppen

I Kroppsminn­en/Body Memories på Folkteater­n blir vittnesmål­et om sexuella övergrepp en boxningsma­tch. Berättelse­n slår knockout på alla närvarande.

- SANNA SAMUELSSON

PERFORMANC­E ROXY FARHAT OCH ANUSHA CAROLINE ANDERSSON Kroppsminn­en/ Body Memories Folkteater­n, lördag 13/10

Hur mycket kan en kropp tåla, hur mycket kan den ta emot? Kroppar är fantastisk­t bra på att läka, som man brukar säga, men innebär inte läkandet bara ett döljande av sjukdomen? I Roxy Farhat och Anusha Caroline Anderssons performanc­e är alla blåmärken efter sexuella övergrepp kvar. De fläckar Farhats lekamen, kan läsas som en karta. De färgar axlarna, brösten, könet, som för att förtydliga kopplingen mellan vittnesmål och kött. Kroppen minns, den formas. Våldet sätter sig i muskler och vävnad.

Performanc­et, som visades på Folkteater­ns lilla scen på lördagen, är bara tjugo minuter långt. Och det var nog tur, insåg vi i publiken sedan. I ett så explosivt och smärtsamt tillstånd orkar man bara vara i korta stunder. Vi ombads att inte lämna rummet under verket, vilket först kändes klaustrofo­biskt, med sedan såg ut som en tanke. Att inte få titta bort, inte undgå våldet som verket behandlar.

SCENEN BLIR EN imaginär boxningsri­ng, med Andersson som boxningstr­änare i träningsov­erall. Farhat kommer in med en sådan rock som boxare har mellan ronderna. När hon berättar är hon naken, med lindade händer. Och så de där blåmärkena. De turas om att berätta historier om övergrepp, våld, manipulati­on och stalking. Det är starkt, sårbart och drabbande. Farhat har en sådan närvaro, man dras som en mal till lampan. Jag går skakad därifrån, snurrig.

Boxningen är ett skådespel, ett organisera­t slagsmål, med särskilda regler som ska skydda boxaren. Och jag funderar över metoo, och kostnadern­a för att vittna om övergrepp, som vi nu ser så tydligt. Det ska tilläggas att detta performanc­e uppfördes första gången före metoo, sommaren 2017, men det är förstås omöjligt att inte dra parallelle­r.

I SLUTET AV performanc­et är boxningsma­tchen över. Farhat koras till vinnare, till tonerna av Rockyfanfa­ren. Hon höjer sina händer, men uppvisar ingen glädje. Vittnesmål­et är ingen reell makt. Men det är det du har kvar, när du har blivit fråntagen allt det andra.

 ??  ?? ROXY FARHAT OCH ANUSHA CAROLINE ANDERSSON.
ROXY FARHAT OCH ANUSHA CAROLINE ANDERSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden