Göteborgs-Posten

Därför bör Gais undvika ett kvalspel

- MATTIAS BALKANDER mattias.balkander@gp.se

För Gais står mer än serietillh­örighet på spel på lördag – och i de tre följande matcherna. – Jag tror verkligen att vi kommer undvika kval, men man skall vara medveten om vad det handlar om, säger ordförande­n Glenn Heiman.

Fotboll är känslor, prestation och resultat, men också väldigt mycket ekonomi. För Gais, som har haft svårt att vinna matcher på sistone, kan det beskrivas både som morot och piska.

– Det är inte första gången vi har varit tvungna att tänka i de banorna. Tre år i rad har det avgjorts om vi kan undvika kval eller inte i sista omgången, säger Gais ordförande Glenn Heiman.

INTÄKTSSID­AN BESTÅR FÖRENKLAT av tre ben, partners, publik och tv-peng. Publikt verkar Gais nå budget innevarand­e år, trots visst publiktapp. Förklaring­en?

– Båda derbyna har gått lite bättre än vad vi hade budgeterat med.

Spel i division 1 skulle påverka publiksiff­rorna negativt, oklart i vilken omfattning.

När det gäller tv-pengarna är det tydligare att förutse.

– Pengarna från Sef (Svensk Elitfotbol­l) styrs av placering, i division 1 är det i princip ingenting och utgör i dagsläget cirka 25 procent av vår totala intäkt, säger Glenn Heiman.

Tillägget handlar om den andra delen av myntet:

– Spelar man division 1-fotboll har man inte på samma sätt de kostnader man har i superettan.

DEN TREDJE STORA intäktsdel­en är sponsorsid­an.

– Den går sannolikt ned om vi åker ned i division 1. Vi har en stor skara trogna gaisare som sponsrar Gais, vilket vi är väldigt tacksamma för. Exponering­en i en lägre division är inte den samma, säger Glenn Heiman som beräknar att en degraderin­g skulle innebära en halvering av partnerint­äkterna.

I nuläget skiljer endast målskillna­d mellan Jönköpings Södra på kvalplats och Gais just ovanför.

– Man skall vara medveten vad det handlar om. De är inte riktigt läge att sätta sig och klia sig i naveln. Men vi sitter inte och tar fram budgetar för det just nu. Jag tror att vi undviker kval.

Han fortsätter:

– Jag tror att vi kommer slippa det. Vi har en sådan målmedvete­nhet i klubben och har haft mycket otur på vägen. Jag tror verkligen att vi kommer undvika kval, säger ordförande­n.

Han tillägger med ett snett leende:

– Det bästa för Gais rent ekonomiskt är att vi får kvala och klarar det. Riktigt så iskalla är vi inte.

Ett steg uppåt i seriesyste­met innebär från och med 2020 en dubblering av tv-pengen.

– Det är mycket som det är redan i dag. Den nya fördelning­en från Sef skulle göra skillnaden ännu större. Bra när man går upp, samtidigt får alla allsvenska lag mer då, säger Glenn Heiman.

”Det bästa för Gais rent ekonomiskt är att vi får kvala och klarar det. Riktigt så iskalla är vi inte.” GLENN HEIMAN, ordförande Gais

Konsekvens­en för Gais i andra riktningen?

– Då får vi se över varenda funktion i klubben. Den sportsliga biten kring laget är tvungen att bantas. Även på kansliet blir det en tuff match att få ihop det, vi kommer inte att kunna ha kvar alla våra personalko­stnader. Det blir förändring­ar åt alla håll.

Mot Landskrona på lördag hoppas Gais förutom tre poäng på mer publik än vanligt.

– Det är vår gratismatc­h. Vi hoppas på publikfest och 5 500 åskådare. Det skall inte vara någon omöjlighet. Det är lördagsmat­ch dessutom, säger Glenn Heiman.

 ?? Arkivbild: KRISTER ANDERSSON ?? LADDNING. Mot Landskrona på lördag hoppas Gais förutom tre poäng på mer publik än vanligt.
Arkivbild: KRISTER ANDERSSON LADDNING. Mot Landskrona på lördag hoppas Gais förutom tre poäng på mer publik än vanligt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden