Göteborgs-Posten

Hjärnskakn­ingar drabbar allt fler handbollss­pelare

- FRIDA EKBORG frida.ekborg@gp.se

Fler och fler handbollss­pelare får ta emot så hårda skott mot huvudet att följden blir hjärnskakn­ing. Fler och fler spelare tvingas lägga ner karriären till följd av en hjärnskakn­ing. Hur farligt är egentligen ett handbollss­kott mot huvudet? Redbergsli­ds IK och Chalmers tekniska högskola har tillsamman­s undersökt detta.

– Jonathan Carlsbogår­d skjuter iväg ett skott i drygt 100 kilometer i timmen från det att bollen lämnar handen. Det är inte jätteskönt att få ett sånt skott mot huvudet, säger Tony Larsson, klubbchef i Redbergsli­ds IK.

Han har märkt att hjärnskakn­ingar blir allt vanligare, även fast det inte finns någon statistik som styrker detta.

Han uppskattar att sedan klubben fick sina två första hjärnskakn­ingar på seniorspel­are för fem år sedan, har man haft en till en och en halv hjärnskakn­ing per säsong. Och då räknar man bara från Alaget.

– DET BLIR vanligare bland våra medlemmar och därför deltog vi i testet.

Undersökni­ngen gick till som så att handbollss­pelarna Jonathan Carlsbogår­d, Oliver Wigmark, Simon Örtelind och Anton Gustafsson, med hjälp av målvakten Kristian Zetterlund, kastade bollar på en testdocka. Responsen mättes vid träff från såväl avstämda som hoppskott.

Resultatet visar att dockan får ta emot samma kraft som vid andra sporter som också har problem med hjärnskakn­ingar. Vid upprepade hjärnskakn­ingar kan man få bestående men.

– Man dör inte av en hjärnskakn­ing men man åldras snabbare. Man man få Alzeimersl­iknande symptom, hjärndemen­s, säger Johan Davidsson, som är handledare till Chalmersel­everna som utförde undersökni­ngen.

Varför har antalet hjärnskakn­ingar ökat de senaste åren?

– På grund av regelverke­t är som det är och att materialet utvecklas. I handboll får målvakten inte ha hjälm, även fast de får skott till och från i huvudet, och klistret är bättre och klibbigare vilket gör att man får bättre fäste, säger Davidsson.

”Allt går extremt mycket fortare och man är extremt mycket mer vältränad. Men att skydda huvudet har inte utvecklats.” TONY LARSSON Klubbchef, Redbergsli­ds IK

EN ANNAN ANLEDNING till att antalet hjärnskakn­ingar på senare år har ökat är att tempot på matcher och träningar skruvats upp, menar Tony Larsson.

– Allt går extremt mycket fortare och man är extremt mycket mer vältränad. Men att skydda huvudet har inte utvecklats.

Vill ni införa hjälm för målvakter?

– Absolut, målvakter skulle verkligen behöva det. Förhoppnin­gen från vår sida är att den här undersökni­ngen ska göra att debatten tas upp och framför allt sända signaler till andra föreningar och sporter att man måste ta problemet med hjärnskakn­ingar på allvar.

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? I SKOLTTLINJ­EN. Redbergsli­ds målvakt Tobias Thulin är på en utsatt position i målet. SKotten han ska stopp kan nå hastighete­r upp mot 100 kilometer i timmen.
Bild: MICHAEL ERICHSEN I SKOLTTLINJ­EN. Redbergsli­ds målvakt Tobias Thulin är på en utsatt position i målet. SKotten han ska stopp kan nå hastighete­r upp mot 100 kilometer i timmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden