Göteborgs-Posten

Klimatblue­s i oktober

-

En dag i oktober vill Lille J plötsligt att vi ska plantera fler träd i vår trädgård. Jag blir först förvirrad, vi har ägnat ansenligt med tid åt att avverka träd och sly från vår övervuxna tomt, men sedan lägger Lille J till.

– Det blir bättre luft om vi planterar träd, det är bra för miljön.

DE HAR TITTAT på nyheterna och pratat om de nedslående klimatröne­n i skolan. Lille J är nu ivrig att sätta igång med ett förändring­sarbete.

– Det är bra att du tänker på miljön, men några fler träd kommer vi inte plantera i vår trädgård just nu, vi bor ju liksom nästan i skogen, svarar jag honom.

Lille J godtar detta, men är fortsatt fundersam.

DAGEN EFTER PROMENERAR vi ner till Vallen för att se på byns fotbollsla­g. Lille J ska vara bollkalle tillsamman­s med Lillebror och förväntnin­garna är höga.

– Jag hoppas vi vinner med 1000-0, säger Lillebror medan han småspringe­r fram på vägen över åkern.

På vallen är vi ett 40-tal tappra som trotsat höstkyla och snålblåst. Matchen går åt skogen, vi förlorar med 12-0, men den kokta korven och kaffet värmer åtminstone delvis. Bröderna verkar inte nämnvärt berörda av nederlaget utan gläder sig istället åt den läsk och korv som utgår i arvode för bollkallar­na.

– Det är tur att det är griskött i korven, för kokött är jättedålig­t för miljön, konstatera­r Lille J mellan tuggorna.

JAG NICKAR INSTÄMMAND­E

och sörplar vidare på mitt kaffe. Lillebror, som också börjat intressera sig för detta med miljön, har lyssnat på Lille J och kommer nu med ett tänkvärt svar.

– Ja fast vi måste nog döda några kossor i alla fall, för jag vet att dom pruttar väldigt mycket och det är inte bra tycker jag.

När vi går hem från Vallen har solen redan börjat gå ner, en stor flock kajor flyger över åkern och i ett dike hittar Lille J en PETflaska.

– Den ska jag panta, då kan vi trycka på den knappen på maskinen där det står att man hjälper till att plantera fler träd i Afrika.

VI ENAS ALLA

tre om att det är en utmärkt idé och bestämmer oss samtidigt för att äta mindre kokött. Vi fortsätter hemåt i skymningen. Det är oktober och mörkret årstid knackar på dörren. Till middag ska vi laga linssoppa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden